Een paar weken geleden ging het nieuws dat BlackRock een aanvraag voor een speciaal soort bitcoin-ETF heeft gedaan bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). Dit klinkt misschien niet als groot bitcoin nieuws, maar het is belangrijker dan je misschien zou denken. Hier lees je waarom.
Bitcoin ETF’s zijn goedkoper – spot of niet
Om precies te zijn ging het niet om een gewoon Exchange Traded Fund (ETF), maar om een zogenaamde ‘spot-ETF’. Dat betekent dat niet bitcoin-futurescontracten worden aangehouden als onderliggende waarde, maar echte bitcoins. Onlangs bespraken we dat dit in theorie goedkoper is voor investeerders.
Vaak betaal je de kosten al zonder dat je het doorhebt. Soms zijn ze namelijk verwerkt in het fonds zelf, als je investeert geef je daardoor de kosten direct aan het fonds. De tarieven toont de uitgever van het beursproduct op zijn website. Noemenswaardig is dat in de Verenigde Staten nog geen enkel fonds van dat type bestaat.
Ook liggen de kosten voor een ETF sowieso een stuk lager dan voor alternatieven. In de financiële wereld heb je namelijk ook reguliere investeringsfondsen die niet beursgenoteerd zijn. Deze bedrijven vragen doorgaans ook commissies voor het beheren van je geld. Daarbij gaat het niet alleen om jaarlijkse commissies van doorgaans ongeveer 2%, maar ook om zogenaamde performance fees. Als het fonds beter presteert dan het officieel adverteert, dan betaal je extra commissies. Die kunnen vaak oplopen tot enkele tientallen procenten.
Ook voor de oplettende handelaar zijn ETF’s gunstig. ETF’s zijn namelijk relatief liquide; ze zijn immers beursgenoteerd, waardoor je gemakkelijker kunt kopen en verkopen. Voor sommige andere fondsen geldt dat het fonds je geld niet direct terug laat krijgen.
Bitcoin ETF’s bedoeld voor de grote jongens
Misschien wel het belangrijkste is dat ETF’s mogelijkheden bieden voor grotere investeerders. Daarbij bedoelen we niet ‘gewone mensen’ met veel geld, maar grote financiële instituten. Die hebben zich namelijk te houden aan regels. Soms hebben ze zichzelf verplichtingen opgelegd waardoor ze niet in bepaalde financiële producten mogen investeren, en soms wordt ze dit verboden door bepaalde reguleringen.
Met ETF’s kunnen ze dit omzeilen op een manier die zowel legaal is als waarmee ze trouw blijven aan investeerders. Veel fondsen willen dus indirecte blootstelling aan crypto. Daarbij kun je denken aan banken en traditionele vermogensbeheerders, maar ook aan pensioenfondsen. Allemaal beheren zij enorme bedragen, maar in bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies investeren mogen zij vaak niet in directe zin. In de vorm van ETF’s mag dat vaak wel.
De hoop op de hierboven genoemde spot-ETF’s zou de vraag van dergelijke instituten kunnen versterken. Door de lagere kosten zullen deze ETF’s ook voor deze partijen aantrekkelijker zijn. Overigens bestaan de fondsen buiten de Verenigde Staten al langer, waaronder in Nederland. Het wachten is dus vooral op de VS.
The post Analyse: Uitgelegd: Bitcoin kan flink stijgen na goedkeuring veelbesproken ETF
appeared first on Crypto-Insiders.