Uniswap (UNI), een van ’s werelds grootste gedecentraliseerde beurzen (DEX), staat klaar mogelijk aan de vooravond van aanzienlijke groei met de aanstaande lancering van zijn V4-upgrade. Deze verwachte update introduceert aangepaste Automated Market Maker (AMM)-functionaliteit rechtstreeks bovenop Uniswap, waardoor de noodzaak voor afzonderlijke AMM-ontwerpen wordt geëlimineerd.
Hoewel deze ontwikkelingen in het voordeel zijn van de beurs en investeerders, heeft onderzoeker DeFi Ignas op het gebied van gedecentraliseerde finance (DeFi) zijn zorgen geuit over de lancering en de potentiële impact ervan op cruciale kenmerken.
De ultieme DeFi-liquiditeitsoplossing met Uniswap V4?
Volgens de laatste analyse van DeFi Ignas op X (voorheen Twitter) vertegenwoordigt Uniswap V4 een aanzienlijke transformatie van een protocol naar een platform. Net als de impact van de Apple Store op de iPhone zal Uniswap V4 alle pools consolideren in één enkel raamwerk, waardoor de creatiekosten met 99% worden verlaagd en meer kosteneffectieve multi-pool swaps mogelijk worden gemaakt.
Bijzonder opmerkelijk is de introductie van het “Hooks”-systeem. Deze hooks fungeren als plug-ins of extensies, waardoor aangepaste code kan worden uitgevoerd tijdens cruciale gebeurtenissen binnen een pool.
De 13 beschikbare hooks maken verschillende functionaliteiten mogelijk, waaronder on-chain limietorders, tijdgewogen gemiddelde marketmaking, liquiditeitsstorting in kredietprotocollen, auto compound liquidity provider (LP) vergoedingen en ken-uw-klant (KYC)-integratie.
De introductie van hooks doet DeFi Ignas geloven dat de lancering van Uniswap V4 ontwikkelaars in staat zal stellen te experimenteren en hun protocollen te lanceren, terwijl ze de liquiditeit van Uniswap benutten.
Volgens de onderzoeker heeft dit het potentieel om nog meer liquiditeit uit andere gedecentraliseerde beurzen aan te trekken en Uniswap te vestigen als de dominante liquiditeitslaag voor alle DeFi-activiteiten, van handel tot kredietverlening.
Update zorgt ook voor zorgen
Hoewel uniforme liquiditeit gebruikers ten goede kan komen door de marktefficiëntie te vergroten, roept dit zorgen op over mogelijke marktconcentratie en verstikking van de concurrentie.
De V4-liquiditeitssourcing van Uniswap zou de liquiditeit binnen het platform kunnen concentreren, waardoor het mogelijk de favoriete liquiditeitslaag voor DeFi zou worden. Volgens DeFi Ignas roept deze dominantie, in combinatie met de exploitatievergunning van Uniswap die forking tot 2027 verbiedt, vragen op over de concurrentie op de markt en de potentiële impact op de gedecentraliseerde finance.
Bovendien suggereren rapporten dat Uniswap Labs verwijderingskennisgevingen heeft gestuurd naar gateways van het InterPlanetary File System (IPFS) – een gedecentraliseerd en gedistribueerd protocol dat is ontworpen om de opslag en het delen van bestanden op een peer-to-peer-netwerk te vergemakkelijken – en een nieuwe laag van bezorgdheid over gedecentraliseerde toegang en weerstand tegen censuur.
UNI-token wint aan momentum
Ondanks deze zorgen heeft Uniswap’s governance-token, UNI, een opmerkelijke groei gekend, met een stijging van 6,8% in de afgelopen 24 uur en een stijging van 8% in de voorgaande 30 dagen, waardoor de UNI-token op $7,318 uitgekomen is op het moment van schrijven.
Met betrekking tot het potentiële voordeel van Uniswap V4 als katalysator voor het token van de beurs, suggereerde het onderzoek verder dat, hoewel de waardegroei van UNI voor particuliere beleggers relatief bescheiden is geweest, de introductie van Uniswap V4 en zijn hooks nieuwe mogelijkheden opent.
In die zin gelooft DeFi Ignas dat het UNI-token zou kunnen functioneren als een platform-/ecosysteemtoken, profiterend van gedecentraliseerde applicaties (DApps) van derden die zijn ontwikkeld met behulp van de hooks van Uniswap, waardoor de gebruiksscenario’s van het token worden uitgebreid en mogelijk meer investeerders worden aangetrokken.
Bovendien wordt er gespeculeerd dat Uniswap zijn dominantie en liquiditeit kan versterken door zijn keten te lanceren, mogelijk als een layer-twee (L2) oplossing, die de waardering van het UNI-token verder zou kunnen stimuleren.
Het bericht Uniswap V4-upgrade zorgt voor bullish momentum verscheen eerst op CryptoBenelux.