De oprichter van de voormalige Turkse crypto exchange Thodex, Faruk Özer, is veroordeeld tot 11.196 jaar in de gevangenis. Dit melden lokale mediakanalen.
In april 2021 ging de exchange plotseling offline en diens 400 duizend klanten stonden met lege handen. Özer verdween naar Albanië maar werd een jaar later opgepakt en uitgeleverd aan zijn thuisland. Zijn proces is inmiddels afgelopen en voorlopig komt Özer dus niet meer vrij.
Turks crypto schandaal
Naast Özer zelf hebben zijn broer en zus dezelfde straf gekregen. Ook is er een boete van 135 miljoen Turkse lira opgelegd. Dit is omgerekend 5 miljoen euro. Naast het drietal hebben 16 anderen ook forse straffen gekregen.
Nadat Özer in april 2021 naar Albanië vluchtte, kreeg hij van Interpol een zogenaamde ‘red notice’. In augustus 2022 werd hij gearresteerd en terug naar Turkije gebracht. Bij aankomst werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor meerdere criminele overtredingen waaronder fraude en witwassen. De openbaar aanklager eiste zelfs een celstraf van 40.000 jaar. In totaal stal Özer $2 miljard van in totaal 400 duizend Thodex klanten.
Crypto is populair in Turkije
Het was uiteraard een groot fiasco, crypto is namelijk zeer populair in Turkije. Het land heeft al lang te kampen met torenhoge inflatie en veel Turken zoeken hun heil in crypto. De Turkse lira verliest met de dag meer waarde en crypto is een van de weinige toegankelijke assets waar Turken hun koopkracht mee kunnen beschermen.
Een recent onderzoek van de crypto exchange Kucoin zocht uit hoe populair crypto eigenlijk is in Turkije. Volgens het onderzoek bezit meer dan de helft (52 procent) van alle Turken crypto. Ook Kucoin concludeert dat deze immense populariteit te wijten is aan de oplopende inflatie in het land.
“Volgens onze bevindingen en eerdere rapporten indiceert de enorme stijging van het aantal crypto investeerders in Turkije een toenemende interesse en adoptie van crypto als een bescherming tegen inflatie, zeker nu de Turkse Lira meer dan 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse Dollar heeft verloren.”
The post Analyse: Van crypto ondernemer naar 11000 jaar gevangenisstraf, dit gebeurde er
appeared first on Crypto-Insiders.