Petro

Volgens recente persberichten zal de Venezolaanse nationale cryptocurrency, de Petro (PTR), vanaf 15 januari niet meer functioneren. De cryptocurrency, die in 2018 werd geïntroduceerd, was bedoeld om Venezuela te helpen de sancties van de Verenigde Staten te ontwijken. Echter, het heeft nooit significante adoptie bereikt.

Voornamelijk verhandeld via administratieve gedeelte van Patria-website

De sluiting van de Petro werd bekendgemaakt via de officiële, door de overheid beheerde website gewijd aan de munt. De Petro werd voornamelijk verhandeld via het administratieve gedeelte van de Venezolaanse Patria-website, die alleen toegankelijk is met een specifiek wachtwoord.

De Petro, ondersteund door de staat en de olievoorraden van het land, werd gelanceerd na de aanzienlijke waardevermindering van de Venezolaanse bolivar. Dit gebeurde onder de druk van Amerikaanse sancties en in een periode waarin Bitcoin al populair was in Venezuela. De creatie van de Petro werd geïnitieerd door President Nicolas Maduro, maar stuitte op weerstand vanuit het Venezolaanse parlement.

Ondanks dat de munt in 2020 volledig functioneel werd, is het nooit buiten Venezuela verhandeld, zelfs niet na promotiepogingen van de Maduro-regering bij de tien lidstaten van de Bolivariaanse Alliantie voor de Volkeren van Ons Amerika.

Lokale pogingen om het gebruik van de Petro te stimuleren waren niet succesvol. De munt werd nooit een wettig betaalmiddel, waardoor acceptatie niet verplicht was. Zelfs de Banco de Venezuela, de grootste bank van het land, accepteerde de Petro niet zonder een presidentieel bevel.

Problemen met Joselit Ramirez Camacho

In juni 2020 kondigde de Amerikaanse immigratie- en douanehandhaving een premie van 5 miljoen dollar aan voor de arrestatie van Joselit Ramirez Camacho, de leider van de National Superintendency of Crypto Assets, die toezicht hield op de Petro. Hij werd beschuldigd van banden met internationale drugshandel.

Ramirez Camacho werd in maart 2023 gearresteerd in Venezuela op beschuldiging van financiële onregelmatigheden binnen de nationale olie-industrie. Het bureau dat hij leidde, werd gesloten als onderdeel van een reorganisatie, en deze sluiting werd verlengd tot maart 2024. Onderzoeken naar dit bureau leidden ook tot de sluiting van crypto-uitwisselingen en mijnactiviteiten in het land.

De Petro was geen digitale valuta van de centrale bank. Hoewel de Centrale Bank van Venezuela plannen aankondigde voor een eigen CBDC (Central Bank Digital Currency) in 2021, zijn deze plannen nooit verwezenlijkt.

Het bericht Venezolaanse cryptocurrency Petro stopt per 15 januari verscheen eerst op Newsbit.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!