Venezuela, het Zuid-Amerikaanse land, is van plan tether (USDT) te omarmen en te gebruiken als betaalmiddel in de oliehandel. Het land hoopt zo onder nieuwe oliesancties van de VS uit te komen, volgens een rapport van Reuters.
Nieuwe sancties voor Venezuela
De VS hebben nieuwe sancties opgelegd aan Venezuela. Ze gaan de handelslicenties niet vernieuwen en dus moeten het aantal transacties omlaag, staat in het rapport. De sancties zijn opgelegd omdat president Nicolas Maduro zijn beloofde hervormingen niet heeft doorgevoerd.
Door deze nieuwe sancties wordt het voor de staatsoliemaatschappij van Venezuela, PDVSA, moeilijker om olie te exporteren naar de VS, een belangrijke bestemming voor Venezolaanse olie. Om toch onder de sancties uit te komen, zoekt PDVSA naar andere betaalmiddelen.
Betalen met USDT voor olie
Klanten kopen daarom steeds vaker olie met USDT. PDVSA zag de huidige sancties al aankomen en is daarom vorig jaar al USDT gaan accepteren als betaalmiddel.
USDT is een stablecoin waarvan de waarde gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar waardoor de prijs stabiel blijft. USDT is de grootste stablecoin op de markt en heeft een marktkapitalisatie van $110 miljard. Alleen bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) zijn groter.
Door de wissel naar USDT kunnen Amerikaanse klanten de huidige sancties omzeilen en alsnog handel drijven met PDVSA. Het moet ervoor zorgen dat Venezuela’s olie-export aan de VS niet afneemt.
Met een deadline van 31 mei om te voldoen aan de sancties, kiezen klanten er steeds vaker voor om met USDT te betalen. Het gangbare internationale betaalmiddel voor olie is normaal gesproken de Amerikaanse dollar. Crypto is een nieuwkomer in deze markt en wordt nog weinig gebruikt.
Tether wil niet meewerken, gaat adressen bevriezen
PDVSA heeft al contracten afgesloten waarin de helft van de waarde betaald moet worden met USDT, vertellen bronnen aan Reuters. Ook moeten nieuwe klanten garanderen dat ze crypto hebben in hun wallet.
Aangezien USDT-transacties niet gereguleerd genoeg zijn, moet PDVSA gebruik maken van een tussenpersoon om hun olie te verkopen. Deze tussenpersoon is nu vaak China en dat leidt tot hogere transactiekosten.
Ondanks het gebruik van USDT zullen Venezuela’s “olie-export, -productie en -inkomsten snel een plafond bereiken”, meldt Reuters. PDVSA geeft echter niet op en zegt vastberaden te zijn om de Amerikaanse sancties commercieel aan te pakken.
Tether wil hier echter niet aan meewerken. Het meldt in een bericht aan CoinTelegraph dat het alle adressen zal bevriezen die op de sanctielijst staan van de de Amerikaanse Office of Foreign Assets Control (OFAC):
“Tether respecteert de OFAC SDN-lijst en zet zich in om ervoor te zorgen dat gesanctioneerde adressen snel worden bevroren.”
Het bericht Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert verscheen eerst op Crypto Insiders.