Zijn we er dan toch met z’n allen ingetrapt? Daniel Batten, die zich bezighoudt met de milieu-impact van Bitcoin, heeft onthuld dat BTC-mining nooit officieel verboden was in China.
Volgens Batten was de vermeende “ban” eigenlijk een tijdelijke opschorting. Mining-activiteiten zijn dan ook grotendeels hervat in het land.
Bitcoin Mining in China
Batten’s analyse toont aan dat de hashrate in China, een maatstaf voor de rekenkracht die wordt gebruikt bij het minen en verwerken van Bitcoin, momenteel ongeveer 15% van het wereldwijde totaal uitmaakt.
Dit staat haaks op het wat in mei 2021 bekend werd, toen ook wij schreven over een verbod op cryptocurrency-transacties en mining-activiteiten door de Chinese overheid.
Batten legt uit dat de daling in de hashrate, die viel van 179,2 EH/s naar 87,7 EH/s—een afname van 51,1%—tijdelijk was en verkeerd werd geïnterpreteerd als een definitief verbod. “Als je een lastige leerling bent en de directeur stuurt je weg van school, betekent dat niet dat je bent geschorst. Het kan betekenen dat je tijdelijk bent geschorst,” verduidelijkt Batten.
Meer dan 19% van rekenkracht komt uit China
Na het “verbod” bleven veel miners operationeel. CNBC en NBC meldden dat mining-activiteiten in China doorgingen. Tegen december 2021 was de mining-activiteit hersteld tot 19,1% van de wereldwijde hashrate, volgens gegevens van Cambridge.
‘We hebben gesproken met meerdere mining-bedrijven en distributeurs in China. De boodschap is duidelijk: als je klein bent, nuttig en het niet gebruikt om geld uit China te halen, ben je welkom. Deze filosofie heeft Bitcoin-mining meer verspreid en meer op schone energie gebaseerd gemaakt.’
Bitcoin gebruiken om energieneutraal in 2026 te zijn
Dit wijst op een meer genuanceerde benadering van Bitcoin-mining dan wat de meeste media dachten. Lokale overheden ondersteunen vaak Bitcoin-mining, vooral kleinschalige operaties die bijdragen aan lokale energieoplossingen zonder kapitaalcontroles te omzeilen.
Batten schrijft: ‘Als je 200-500 miners hebt en hernieuwbare-energie-mining wilt doen, ben je welkom. Dit geldt vooral in Binnen-Mongolië, het Texas van China, dat veel verspilde hernieuwbare energie heeft die ze willen gebruiken.’
Er is geen off-grid kolen-gebaseerde mining meer. “Mining is voornamelijk hydro-elektrisch, waarvan veel minder dan 1 MW is.” Dit is in lijn met China’s streven om tegen 2060 koolstofneutraal te worden.
Volgens Batten hebben westerse media deze dynamiek verkeerd gerapporteerd. Dit misverstand heeft een vals verhaal over China’s houding ten opzichte van Bitcoin-mining in stand gehouden.
The post Verbod op Bitcoin mining in China, echt of nep? appeared first on BLOX | Nieuws.