De Bitcoin flash crash van het afgelopen weekend daagde een van de overtuigingen uit die beleggers hebben over het gedrag van crypto activa. Deze zouden zogenaamd niet gecorreleerd zijn met conventionele activaklassen. Het blijkt dat ze sterk gecorreleerd zijn, en op een extreme manier, met de meest risicovolle activa. Wordt met deze bevinding de crypto illusie verbrijzeld?
Bitcoin flash crash afgelopen weekend
Het was nog maar een maand geleden toen de Bitcoin prijs bijna $US70.000 aantikte. Dit weekende beleefde Bitcoin een ware flash crash. Dit weekend daalde de koers in slechts een uur tijd bijna 20 procent in waarde.
Gerelateerd artikel: Bitcoin flash crash: BTC keldert van $43.000 naar $28.801
De marktkapitalisatie van alle crypto-activa was een maand geleden ongeveer $3 biljoen. Het is nu ongeveer $2,3 biljoen, nadat het in het weekeinde was gekrompen tot $2,1 biljoen.
Activa die verondersteld werden een inflatie afdekking te zijn en zich anders gedragen dan aandelen, raakten verstrikt in de uitverkoop van risicovolle activa die afgelopen vrijdag plaatsvond.
Dit nadat Amerikaanse werkgelegenheidsgegevens de verwachtingen aanwakkerden dat de Federal Reserve Board het tempo van zijn terugtrekking van liquiditeit uit het Amerikaanse systeem zou versnellen. Ook zou het misschien de datum van zijn eerste rentevoet in deze cyclus vervroegen.
De Amerikaanse markt heeft de afgelopen maand ongeveer twee procent van zijn waarde verloren. Vorige week was hij op een bepaald moment bijna vier procent gedaald. Dit was net voor de opleving van afgelopen maandag.
De Nasdaq index, beladen met technologie-aandelen, is de afgelopen maand meer dan vijf procent gedaald. Vorige week was het op een bepaald moment zelfs zes procent gezakt. Techaandelen zoals het nieuwe moederbedrijf van Facebook, Meta Platforms, daalden tot wel 8 procent.
Bitcoin flash crash enge voortekenen voor beleggers
De Bitcoin flash crash afgelopen week voegt toen aan de lijst van enge voortekenen op markten voor kleine beleggers
Het monetaire beleid en het opduiken en verspreiden van de Omicron variant van het coronavirus waren de afgelopen weken de belangrijkste invloeden op de markten en hebben geleid tot een grote toename van de volatiliteit en de risico-aversie.
Gerelateerd artikel: Omicron (OMIC) schiet 700% omhoog nadat de WHO dezelfde naam gaf aan de nieuwste COVID-variant
Intussen heeft het abrupte dumpen door de Fed van haar overtuiging dat hoge inflatiecijfers “van voorbijgaande aard” waren, verder bijgedragen tot de plotselinge onrust.
De VIX index – die de volatiliteit meet en soms omschreven wordt als de “angst index” — was tot en met november globaal onder de 20 procent gebleven, maar piekte vorige week plotseling tot boven de 30 procent.
Niemand zou verstandig Bitcoin accepteren in ruil voor echte goederen of diensten als de prijs in een uur 20 procent kan schuiven. De duikelingen in de waarde van crypto-activa weerspiegelden die bredere volatiliteit en risico-aversie.
Verklaringen Bitcoin flash crash
Er zijn een aantal mogelijke verklaringen voor de flash crash van Bitcoin en crypto’s. Het gaat hier vooral om verklaringen waarom de beweging in crypto zo veel heftiger was dan in conventionele activa.
Een ervan is dat de cryptomarkt, zelfs toen hij op $3 biljoen stond, relatief klein en illiquide blijft. De Amerikaanse aandelenmarkt is gewaardeerd op meer dan $ 50 biljoen en is veel meer liquide.
De illiquiditeit op de cryptomarkten wordt veroorzaakt door de prijsbewegingen, in beide richtingen. Dit wordt uitvergroot door elke toename in handelsactiviteit.
De crypto adoptie van institutionele beleggers en hedge funds dit jaar is op langere termijn positief voor hun geloofwaardigheid en diepte van de liquiditeit van crypto. Maar het brengt ook derivaten- en hefboomrisico’s op kleine, onvolwassen en niet bijzonder transparante markten.
Vorige week werd wel degelijk veel handel in afgeleide producten en met hefboomwerking in crypto te zijn geweest. Maar veel posities in Bitcoin futures werden abrupt gesloten vanwege de Bitcoin flash crash. Door deze omstandigheden vond er een versnelling van de uitverkoop van risicovolle activa plaats.
Het is daarom niet verwonderlijk dat de cryptomarkt veel harder werd getroffen dan de conventionele beleggingsmarkt.
Crypto als wettig ruilmiddel of inflatiehedge een crypto-illusie?
Cryptobeleggers zijn natuurlijk gewend aan wilde ritten en lijken elke Bitcoin flash crash crash in cryptowaarde als een kans te beschouwen. En laten we wel wezen, Bitcoin is nog steeds bijna 60 procent gestegen sinds het begin van dit jaar.
Maar de ervaring van de afgelopen week onderstreept eigenlijk de nutteloosheid van cryptocurrencies als alternatieven voor fiat valuta als ruilmiddel.
Niemand zou verstandig Bitcoin accepteren in ruil voor echte goederen of diensten als de prijs in een uur 20 procent kan schuiven. Het is een medium voor speculatie, niet voor uitwisseling.
In rustiger omstandigheden lijkt er weinig correlatie te zijn tussen crypto-activa en de andere grote activaklassen. Maar in turbulente tijden bewegen ze synchroon op de aandelenmarkt. Maar de beweging is bijna drie keer zo groot als die op de aandelenmarkt wordt ervaren.
De totale markt is nog bezig de implicaties van de uitbraak van Omicron en de plotselinge verschuiving in de houding van de Fed te verwerken. De inflatiecijfers van de VS komen deze vrijdag uit en zullen wat nieuwe gegevens opleveren die de Fed en beleggers kunnen verwerken.
Zolang er geen vastere kijk is op de vooruitzichten voor de pandemie, de economieën en de monetaire beleidsinstellingen, zullen beleggers waarschijnlijk risico-bewust blijven en de markten volatiel.
Voor cryptobeleggers zou dat kunnen betekenen dat ze meer wilde ritten meemaken zoals die van eind vorige week en die zich zo explosief opbouwde tot in het weekend. Voor handelaren zou dat kansen bieden, en voor lange termijn beleggers kan het ongerustheid opwekken.
The post Analyse: Verbrijzelt de recente Bitcoin flash crash de crypto illusie?
appeared first on crypto inzichten