Het Britse ministerie van Financiën heeft besloten dat cryptobedrijven geen informatie hoeven te verzamelen over de wallets die gebruikers in eigen beheer hebben. Gebruikers hoeven hierdoor niet aan te tonen dat een bepaald ontvangstadres van hun is. De reden hiervoor is dat de overheid zich zorgen maakt over privacy.
Argument voor Nexit
Wat een verschil met Nederland, dat gebukt gaat onder druk vanuit de EU. Hier moeten gebruikers van cryptoplatformen aantonen dat een wallet waar ze hun coins naar willen verzenden ook daadwerkelijk een wallet is die zij in beheer hebben. Een wassen neus natuurlijk, want Nederlandse gebruikers hoeven vaak alleen maar een screenshot te sturen van een wallet en een zichtbaar ontvangstadres. Vanuit die wallet kunnen Nederlanders bitcoin en andere coins naar ieder ander adres verzenden.
Nederland is braver dan Hendrik
Het Europees Parlement stemde in maart over het verbieden van anonieme cryptotransacties en sindsdien hebben meerdere landen dit omgezet tot wetgeving. Nederland is het braafste jongetje van de klas en had deze regels natuurlijk al sinds 2020 (bedank Wopke Hoekstra maar).
De argumentatie vanuit de EU en van Hoekstra, onze toenmalige minister van Financiën die dit in Nederland heeft ingevoerd, is dat crypto gebruikt kan worden voor witwassen en het financieren van terrorisme.
Geen goed bewijs voor onevenredig veel criminele activiteiten
Het is fijn om te zien dat de rede soms ook bij overheden kan zegevieren. De Britse regering zal cryptobedrijven niet verplichten om persoonlijke gegevens te verzamelen voor alle overdrachten naar eigen wallets.
In een rapport van deze maand schrijft de Britse Treasury dat “veel personen die crypto-assets voor legitieme doeleinden hebben, niet-gehoste wallets gebruiken” en dat er geen “goed bewijs” is dat dergelijke wallets onevenredig worden gebruikt voor criminele activiteiten. De overheid verwacht wel dat cryptobedrijven persoonlijke informatie verzamelen voor “transacties waarvan is vastgesteld dat ze een verhoogd risico op illegale financiering inhouden.”
Dat laatste is niet per se slecht en wordt in Nederland ook al jaren gehanteerd. Vooral ouderen worden door scammers gebruikt als geldezel om hun geld via crypto wit te wassen. Door verdachte transacties in de gaten te houden en pro-actief nieuwe klanten die een groot bedrag naar een wallet willen sturen te contacten, worden veel van dit soort illegale praktijken tegengehouden.
Het besluit is genomen op basis van de feedback die de Treasury heeft ontvangen van haar overleg met regelgevers, de crypto-industrie, de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en overheidsinstanties over het actualiseren van de witwasregelgeving.
Voortschrijdend inzicht
De Treasury had eerder aangegeven dat crypto-transacties onder het toezicht van de Financial Action Task Force (FATF) zouden vallen, wat betekent dat zowel de initiator als de ontvanger van de overgedragen fondsen door crypto-bedrijven moeten worden geïdentificeerd. Dus eigenlijk zoals het in Nederland ook gaat, maar in plaats van de FATF vallen onze cryptobedrijven onder toezicht van De Nederlandsche Bank.
De maatregel werd ingetrokken vanwege zorgen over privacy, haalbaarheid en kosten op korte en lange termijn. Sommige van de geraadpleegde personen stelden voor om Zero-Knowledge Proof-technologie te gebruiken om “aan te tonen dat er due-diligencecontroles zijn uitgevoerd” om het delen van persoonlijke informatie te vermijden.
Als het parlement dit allemaal goedkeurt, dan worden de aanbevelingen van de Treasury in september aangenomen.
The post Verenigd Koninkrijk staat anonieme wallets voor bitcoin en cryptocurrency toe appeared first on BTC Direct | Nieuws.