Het proces van het opzetten van een wettelijk kader voor cryptocurrencies op wereldwijde schaal en het opleiden van wetshandhavers is aan de gang, zij het langzaam. Terwijl staten traag zijn met het creëren van hun eigen crypto-regels, worden ze gedwongen veel sneller te bewegen op gebieden die betrekking hebben op wetshandhaving. Het Verenigd Koninkrijk heeft nu een belangrijke stap in deze richting gezet.

Crypto-regelgeving in het Verenigd Koninkrijk

De Britse overheid heeft onlangs wettelijke documenten gepubliceerd die het bevriezen van crypto-activa vergemakkelijken. Volgens deze documenten zullen wetshandhavingsinstanties in de jurisdictie vanaf eind april gemakkelijk crypto-activa kunnen bevriezen in misdaden die geen veroordeling vereisen, indien nodig.

Het gepubliceerde document vat de wijzigingen samen die zijn aangebracht in de Economic Crime and Corporate Transparency Act van 2023, die de autoriteit van de National Crime Agency uitbreiden om crypto-activa die gekoppeld zijn aan vermoedelijke illegale activiteiten in beslag te nemen en te behouden zonder uitgebreide juridische procedures te doorlopen.

Staatsfunctionarissen zullen in staat zijn om activa van beursrekeningen of in beslag genomen portemonnees over te dragen naar beveiligde adressen. Bovendien kunnen ze zelfs tokens verbranden indien nodig. Portemonnees die naar burn-adressen worden overgebracht, worden volledig uit de circulatie verwijderd, wat wordt aangeduid als tokenverbranding.

Criminelen bestrijden met crypto

Wetshandhaving, die de mogelijkheid krijgt om snel te handelen met het stroomlijnen van juridische procedures, heeft lang gewacht op de implementatie van deze regels. De wetgeving, aangenomen in september 2022, is bedoeld om het gebruik van crypto in misdaden zoals cybercriminaliteit, fraude en drugshandel te verminderen. De nieuwe regels zullen van kracht worden op 26 april.

Een van de bepalingen van de Economic Crime and Corporate Transparency Bill staat ook het in beslag nemen van activa toe die toebehoren aan criminelen die in verschillende landen wonen om arrestatie te vermijden. Aan de andere kant beweren sommige burgers die slachtoffer zijn geworden van crypto-oplichters in de regio dat overheidsfunctionarissen niet de capaciteit hebben om misdaden tegen burgers te bestrijden.

On-chain intelligence is al lang een gebied waarover regeringen hebben geprobeerd te verbeteren. Vooral financiële misdaadeenheden zijn een focus voor training door veel landen, maar de meeste hebben nog niet het nodige niveau bereikt. Zelfs vandaag de dag klaagt de VS dat personeel van de IRS niet voldoende is uitgerust op dit gebied, en slechts enkele speciaal getrainde FBI-personeelsleden zijn de go-to namen in crypto-zaken.

Tot slot wordt verwacht dat uitgebreide crypto-regelgeving in het Verenigd Koninkrijk van kracht zal worden op 28 januari 2025.

Het bericht Verenigd Koninkrijk zet grote stap in crypto-activa regulering verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!