De Bitcoin Conference 2024 heeft ervoor gezorgd dat de Amerikaanse verkiezingsstrijd weer op scherp is gezet. Presidentskandidaten Robert F. Kennedy Jr. en Donald Trump deden beiden opvallende beloftes over Bitcoin. Jack Mallers noemde dit moment “historisch en vergelijkbaar met de Nixon-shock in 1972” als blijkt dat de plannen worden doorgetrokken en we aan de vooravond staan van een nieuw economisch tijdperk.
Kennedy’s gewaagde BTC plan
Robert F. Kennedy Jr., die als onafhankelijke kandidaat meedoet aan de presidentsverkiezingen, verraste het publiek met zijn ambitieuze voorstel. Hij wil een bitcoin-reserve opbouwen ter grootte van de totale Amerikaanse goudvoorraad. In praktijk zou dit neerkomen op zo’n 4 miljoen BTC. En dat is een hoop. Dit staat bijna gelijk aan ongeveer 20% van de totale hoeveelheid aan Bitcoin die ooit zal bestaan. Kennedy ziet Bitcoin als een “eerlijke munt” vanwege de decentrale en transparante aard. Hij overweegt zelfs om een nieuwe staatsobligatie te koppelen aan een mandje van valuta’s, waaronder Bitcoin.
Trump is voorzichtiger
Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat die werd gesteund door Vivek Ramaswamy, was voorzichtiger in zijn toezeggingen tijdens zijn toespraak op de conferentie. Hij beloofde de huidige Bitcoin-voorraad van de overheid te behouden, maar ging niet zo ver als Kennedy’s plan om actief Bitcoin aan te kopen.
Trump zei: “Te lang heeft onze overheid de belangrijkste regel van elke Bitcoin-bezitter geschonden: verkoop nooit je Bitcoin.” Een uitspraak die natuurlijk enthousiast werd ontvangen door het publiek. Toch liet hij wel wat ruimte voor interpretatie over en vooral in hoe ver een eventuele Trump-regering zou gaan in het omarmen van cryptocurrency.
Senator Lummis komt met “Bitcoin Bill”
De discussie werd nog concreter toen Senator Cynthia Lummis aankondigde een wetsvoorstel in te dienen voor een strategische Bitcoin-reserve. Haar plan omvat drie hoofdpunten:
- In vijf jaar tijd 1 miljoen BTC verzamelen, wat neerkomt op ongeveer 5% van de wereldwijde voorraad.
- Deze BTC-voorraad minimaal 20 jaar vasthouden.
- De reserve alleen gebruiken om de staatsschuld te verminderen.
Ze benadrukte dat dit plan zou helpen om de dollar te beschermen tegen inflatie en de positie van Amerika in de wereldeconomie in het beste scenario te versterken.
Waarom deze focus op Bitcoin?
De plotselinge aandacht van politici voor Bitcoin en andere digital assets is niet toevallig. Beide kampen zien cryptocurrency als een manier om meerdere doelen te bereiken:
- De Amerikaanse dollar beschermen tegen inflatie in een tijd van economische onzekerheid.
- Amerika’s positie als financieel leider in de wereld versterken.
- Innovatie in de financiële sector stimuleren, wat kan leiden tot economische groei en nieuwe banen.
- Een antwoord bieden op de toenemende digitalisering van geld en de opkomst van centrale bank digital currencies (CBDCs) in andere landen.
Iedere crypto-stem telt
Een niet te vergeten aspect van deze ontwikkeling is de groeiende invloed van crypto-bezitters als kiezersgroep. Als we de data van Triple A moeten geloven dan bezitten 72 miljoen Amerikanen crypto assets, wat neerkomt op ongeveer een kwart van de volwassen bevolking. In een tijd waarin verkiezingen vaak worden beslist door kleine marges, kan deze groep kiezers mogelijk de doorslag geven. Dit kan een verklaring zijn waarom zowel Republikeinen als Democraten zich steeds meer richten op een “crypto-vriendelijk” beleid.
Crypto-speculatie of realiteit?
Of deze ambitieuze plannen werkelijkheid worden, hangt af van verschillende factoren. Allereerst natuurlijk de verkiezingsuitslag, maar vooral ook de steun van het Congres speelt een cruciale rol.
Het omzetten van campagnebeloftes en “bills” naar écht beleid is een complex proces, zeker als het gaat om zo’n revolutionaire verandering in het monetaire beleid. In de VS is een Bill een wetvoorstel dat door het Congres moet worden goedgekeurd. Als zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat akkoord gaan, gaat het voorstel naar de president. Als het crypto cohort een beetje geluk heeft dan wordt Trump de president, wie verantwoordelijk is voor het ondertekenen, waarmee het een wet wordt.
Toch lijkt na deze conferentie een ding duidelijk: Bitcoin is niet langer een “muntje voor criminelen” in de Amerikaanse politiek. De uitkomst van deze verkiezingen kan bepalend zijn voor de toekomst van digital assets, niet alleen in de Verenigde Staten maar wereldwijd. Als ’s werelds grootste economie straks echt een grote Bitcoin-reserve zou opbouwen, zou dit mogelijk het begin kunnen zijn voor de “nation state” adoptie thesis.
Na de eerste Bitcoin spot ETF’s is deze erkenning van Bitcoin op het hoogste politieke niveau ontzettend bijzonder en zou dit kunnen leiden tot meer legitimiteit en daarmee ook een verdere waardestijging van de grootste digital asset. Ongeacht de uitkomst, lijkt het er voor nu wel op dat cryptocurrencies een blijvende plaats hebben veroverd in het hart van het Amerikaanse politieke en economische debat.
Het bericht Verkiezingsstrijd in VS: Wordt Bitcoin de nieuwe goudstandaard? verscheen eerst op Crypto Insiders.