Satoshi Nakamoto lanceerde Bitcoin in 2009 als een alternatief voor het traditionele financiële systeem. Sindsdien is de market cap van Bitcoin gegroeid van niets naar de huidige ruim 500 miljard dollar. De grote belofte van Bitcoin is dat het de toekomstige valuta van de wereld is, maar op dit moment is de Amerikaanse dollar nog altijd de grote koning.
Er zijn echter een aantal ontwikkelingen gaande die deze status van de dollar bedreigen, maar hoe serieus zijn die bedreigingen?
De Amerikaanse dollar als koning
Sinds de Tweede Wereldoorlog is de Amerikaanse dollar de grote baas op de wereldwijde valutamarkten. Vrijwel alle landen ter wereld houden grote hoeveelheden dollars aan om de internationale handel te faciliteren. De dominantie van de dollar geeft de Verenigde Staten gigantisch veel economische en politieke macht.
Dankzij de status van de dollar als wereldreservemunt kan de Verenigde Staten geld printen en lenen tegen lage rentes, omdat andere landen dollars aanhouden in hun reserves. Dit maakt het voor Amerika mogelijk om gigantische balanstekorten te financieren en een groot leger te onderhouden.
De opkomst van China en de Europese Unie zorgen echter voor een toename in het gebruik van alternatieve valuta, die de dominantie van de Amerikaanse dollar langzaam verzwakken. Hoewel de Verenigde Staten nog steeds de grootste economie ter wereld herbergt, begint China steeds dichterbij te komen.
China is van steeds meer landen de grootste handelspartner en dat maakt dat de Chinese yuan in toenemende mate een belangrijke rol speelt op het financiële wereldtoneel. De handel tussen Rusland en China groeide in 2022 bijvoorbeeld met 34 procent tot 190 miljard dollar (1,3 biljoen yuan), een nieuw record.
Ook de handel tussen China en Brazilië (150 miljard dollar) en China en India (135 miljard dollar) explodeerde in 2022. Dat maakt de Chinese yuan nu de op vier na meest verhandelde valuta ter wereld na de Amerikaanse dollar, euro, Japanse yen en de Britse pond.
De opkomst van Bitcoin
Verder is er natuurlijk de opkomst van Bitcoin, die ook in toenemende mate een bedreiging vormt voor de machtspositie van de Amerikaanse dollar. Het bijzondere aan Bitcoin is dat het een gegarandeerde absolute schaarste van 21 miljoen eenheden levert, waar de dollar maar lastig mee kan concurreren.
Steeds meer mensen stappen voor een gedeelte over op de schaarste van Bitcoin, om zichzelf te beschermen tegen inflatie en zwakte binnen het traditionele financiële systeem. De voorzichtige bankencrisis van maart 2023 was daar een goed voorbeeld van.
Heel even leek het erop dat het traditionele financiële systeem wankelde en meteen daarna schoot de Bitcoin koers omhoog. Bitcoin staat inmiddels echt op de kaart als een potentieel alternatief en hoewel de market cap nog enorm klein is op wereldwijde schaal, erkent vrijwel iedereen inmiddels dat Bitcoin een blijvertje is.
Het is veel te kort door de bocht om te roepen dat het een kwestie van tijd is voordat de Amerikaanse dollar ten onder gaat, maar we zijn wel op een interessant punt in de geschiedenis aangekomen. Talloze alternatieven laten zich zien en de Amerikanen krijgen er hoe dan ook een zware taak aan om hun status als hoeder van de financiële wereld te beschermen.
Het bericht Verliest de Amerikaanse dollar zijn status als wereldreservemunt? verscheen eerst op Newsbit.