In een 70-pagina’s dik verslag genaamd ‘Bitcoin Net Zero’ , weegt NYDIG het energieverbruik van Bitcoin af met de voordelen die het de maatschappij brengt. Naar schatting zal de CO2-uitstoot van het Bitcoinnetwerk in de aankomende tien jaar nooit meer dan 0.9% van de globale uitstoot representeren. Het verslag stelt dat door de toename in gebruik van duurzame stroom Bitcoin in het jaar 2050 CO2-neutraal of zelfs -negatief zal zijn.

NYDIG

NYDIG is een technologiebedrijf dat financiële diensten toegewijd aan Bitcoin aanbiedt. Het is een dochterbedrijf van beleggingsfonds Stone Ridge en focust zich geheel op het veilig aanbieden van Bitcoin voor iedereen. De CEO, Ross Stevens heeft samen met Nic Carter het verslag gepubliceerd.

In het verslag probeert NYDIG duidelijkheid te geven over het huidig en toekomstig energieverbruik van het Bitcoinnetwerk. Het energieverbruik van Bitcoin is een veelbesproken onderwerp. Nadat China recentelijk het minen van bitcoin verbood en Tesla betalingen met Bitcoin stopte omdat ze slecht voor het milieu zouden zijn nam de aandacht voor dit onderwerp toe.

Bitcoin’s energieverbruik in de praktijk

Stroomverbruik

Waarom verbruikt Bitcoin zoveel stroom? Dat lees je hier.

De schrijvers van het verslag leggen uit dat de energieconsumptie in verhouding met andere energie intensieve uitvindingen enorm meevalt.

In 2020 heeft het Bitcoinnetwerk zo’n 62 TWh aan stroom verbruikt of 0,04% van het globale energieverbruik. Dit komt overeen met de uitstoot van 33 miljoen ton aan CO2 wat goed was voor 0,1% van alle CO2-uitstoot in 2020.

Ter vergelijking, alle huishoudelijke koelkasten en vriezers samen gebruiken zo’n 630 TWh (Meer dan 10 keer zoveel als Bitcoin). Alle drogers bij elkaar zijn jaarlijks goed voor zo’n 108 TWh (1,7 keer zoveel als Bitcoin).


Bitcoin’s energieverbruik is vergeleken met andere energie intensieve innovaties zoals de luchtvaart, zeevervoer en airconditioning erg laag.

Verduurzaming

De CO2-uitstoot van het Bitcoinnetwerk hangt voornamelijk af van hoe duurzaam de stroom is die de miners gebruiken. Het verslag verwacht dat het gebruik van duurzame energie voor het minen van bitcoin in de toekomst zal toenemen.

Reden hiervoor zijn de dalende kosten van deze energiesoort en de groeiende zorgen over het milieu. Deze ontwikkelingen zullen volgens het verslag er uiteindelijk voor zorgen dat het complete Bitcoinnetwerk zal draaien op duurzame energie met een CO2-uitstoot van 0.

‘Het competitieve karakter van het Bitcoinnetwerk spoort innovatie in duurzame energie aan: Alleen de miners met de laagste energiekosten en de snelste computers kunnen rendabel bijdragen aan het netwerk’, zo lichten de schrijvers toe. Miners die dure stroom uit milieuonvriendelijke bronnen gebruiken worden hoe duurzamer het netwerk wordt steeds meer de markt uitgedrukt. Het motief om duurzame energie te gebruiken komt dus niet alleen vanuit winstbejag of klimaatdoelen, maar ook uit economische noodzaak.

‘De toekomstige CO2-uitstoot van Bitcoin wordt geschat met behulp van de koolstofintensiteit van de meest gebruikte energienetten. Onafhankelijk van de prijs zal volgens het verslag de uitstoot toenemen tot een hoogtepunt ergens dit decennium. Hierna zal door het ontkolen van het energienet en de toename van het gebruik van duurzame energie de CO2-uitstoot van het Bitcoinnetwerk dalen. Om vervolgens in het jaar 2050 CO2-neutraal of zelfs-negatief te zijn. Bitcoin zal altijd maar een heel klein deel van alle globale uitstoot representeren. Zelfs op de piek is het maar goed voor 0,9% van alle CO2-uitstoot op de wereld’, aldus het verslag.


Bitcoin’s CO2-uitstoot zal volgens het verslag ondanks het groeiende energieverbruik afnemen.

Bitcoin biedt hoop

Volgens de Universiteit van Cambridge verbruikt het Bitcoinnetwerk momenteel 101 TWh per jaar, of 0,45% van al het jaarlijks energieverbruik op aarde. Dit is evenveel als het jaarlijks verbruik van de Filipijnen.

Deze energieconsumptie zorgt voor de veiligheid van een nieuw monetair systeem dat de levenskwaliteit van alle mensen op aarde drastisch kan verbeteren, stelt het verslag. Het geeft mensen de mogelijkheid om weer te sparen in een vorm van geld waarover zij zelf de controle hebben. Bitcoin is volgens de schrijvers daarom ‘een baanbrekende innovatie die de maatschappij zal helpen verder te ontwikkelen’. Het energieverbruik wat hierbij komt kijken is nodig voor de bescherming van het bitcoin netwerk.

Het verslag benadrukt verder het gevaar van centralebanken. Sinds 1920 heeft de wereld 55 gevallen van hyperinflatie gezien. Hiermee zijn, mede door verkeerd beleid van centrale banken, de spaargelden van miljoenen mensen verloren gegaan. Bitcoin biedt als decentrale vorm van geld, dat buiten de handen van centrale banken en overheden bestaat, een alternatief. Met name voor de miljarden mensen die onder minder goede economische omstandigheden leven kan Bitcoin onafhankelijkheid van centrale banken bieden. Volgens NYDIG is het energieverbruik van Bitcoin het daarom meer dan waard.



Lees ook eens onze eerdere artikelen over het energieverbruik van Bitcoin

Beeldmateriaal: Der Gigi, NYDIG

The post Analyse: Verslag NYDIG: ‘Bitcoin biedt hoop en is het energieverbruik waard’
appeared first on BitcoinNL.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!