Ethereum (ETH) was de afgelopen bullmarkt één van de meest populaire cryptocurrencies, maar dat betekent niet dat het netwerk uitontwikkeld is. Het is zelfs regelmatig onderhevig aan kritiek, onder andere omdat de transactiekosten wat hoog uit kunnen vallen. Ethereum-bedenker Vitalik Buterin vindt dat er werk aan de winkel is.
Vitalik heeft problemen met Ethereum
Buterin schreef afgelopen dinsdag in een blogartikel dat hij de transactiekosten bij het betalen in ether in het verleden nogal hoog vond. Hij beschrijft hoe hij in 2021 in een café in Argentinië met ETH wilde betalen voor een kopje koffie. De eigenaar had hem namelijk herkend en toonde hem dat hij in ETH investeerde.
Omdat de crypto exchange van de ontvanger een minimumdeposito van 0,01 ETH vereiste kwam zijn transactie van 0,003 ETH niet aan. Om het bedrag op de gewenste 0,01 ETH te krijgen stuurde hij nog eens 0,007 ETH. Hij betaalde dus ongeveer drie keer zoveel, wat de programmeur maar zag als een fooi.
In 2022 wilde hij ergens anders met ETH zijn thee betalen. Weliswaar is het mooi om te zien dat het überhaupt technisch en praktisch mogelijk is, maar dit keer waren er toch wat technische problemen. Hij wilde met zijn telefoon betalen. De standaardinstellingen op zijn mobiele wallet zette de gas fee op slechts 21000 gas. In sommige gevallen is dat genoeg om de transactie te voltooien, maar in dit geval was dat niet zo.
Door een softwarefout in de mobiele wallet was Buterin echter niet in staat om de commissie handmatig te verhogen. “Lesje geleerd: een simpele gebruikersinterface is beter dan een mooie,” verklaarde Buterin. Hij klaagt ook over hoe het soms erg lang duurt voordat een transactie wordt voltooid, en dat deze periode niet te voorspellen is.
Al lang kritiek op Ethereum
Er is al veel langer kritiek op Ethereum. Volgens BitInfoCharts kwamen de gemiddelde kosten per transactie in 2021 regelmatig boven de 40 dollar uit. Op het moment van schrijven ligt deze echter rond de 0,0031 ETH. Omgerekend is dat 5,13 dollar.
Die verlaging lijkt vooral te komen door de Merge-upgrade die het netwerk halverwege september heeft ondergaan. Helaas lijkt Ethereum hierdoor ook een stuk gecentraliseerder te zijn geworden. Het grootste deel van de validators voegt zich namelijk naar Amerikaanse sancties. Dit wordt door velen gezien als een vorm van censuur.
The post Analyse: Vitalik Buterin: Ethereum transacties moeten beter
appeared first on Crypto-Insiders.