Vitalik Buterin, de geestelijk vader van Ethereum (ETH), heeft een duidelijke boodschap: de mislukte poging van Zweden en Noorwegen om volledig cashloos te gaan, toont aan dat Ethereum zijn veerkracht en privacy moet opschroeven.
In een recente post op X wees hij op een artikel van The Guardian dat beschrijft hoe deze Scandinavische pioniers, ooit voorlopers van de cashloze revolutie, nu burgers vragen om contant geld achter de hand te houden. Waarom? Digitale betalingssystemen zijn simpelweg te kwetsbaar. Laten we duiken in wat dit betekent voor Ethereum en de cryptowereld!
Scandinavië draait 180 graden: Contant geld is terug
Zweden en Noorwegen waren jarenlang het schoolvoorbeeld van een cashloze toekomst. In Zweden wordt nog maar 1 op de 10 transacties met contant geld gedaan, met betaalkaarten en de populaire app Swish als koplopers. In 2018 voorspelde een Zweedse centrale bankier nog dat het land in 2025 volledig cashloos zou zijn. Maar de realiteit? Een flinke realitycheck.
Met oplopende spanningen in Europa, dreigende cyberaanvallen en geopolitieke onrust zijn beide landen teruggekomen op hun digitale droom. Zweden heeft zelfs een nationale brochure, Als crisis of oorlog komt, naar elk huishouden gestuurd. De boodschap? Gebruik regelmatig contant geld en houd minstens een weekvoorraad bankbiljetten thuis, in verschillende coupures. Noorwegen gaat nog verder: sinds 2024 is het voor winkeliers illegaal om contant geld te weigeren.
Waarom deze ommezwaai? De Noorse minister van Justitie, Emilie Mehl, legde het treffend uit: “Als niemand meer contant geld gebruikt of accepteert, is het geen echte noodoplossing meer als de pleuris uitbreekt.” Een digitaal betaalsysteem klinkt mooi, maar als de servers platliggen door een cyberaanval of een crisis, ben je nergens zonder cash.
Centrale banken in de war
De Zweedse centrale bank geeft toe dat het land het laagste percentage contant geld in omloop heeft, gemeten naar het bbp. Maar in plaats van dit te vieren, ziet de bank nu in dat dit een risico vormt. De focus verschuift van efficiëntie naar crisisbestendigheid. Er wordt zelfs onderzocht of bedrijven weer verplicht contant geld moeten accepteren. Plannen voor een digitale munt, de e-kroon, zijn in Zweden al jaren geleden gesneuveld. Nu kijkt de bank alleen nog maar vanaf de zijlijn hoe andere landen met CBDC’s (centrale bank digitale valuta’s) experimenteren.
Noorwegen volgt een soortgelijk pad. Hun populaire betaalapp Vipps MobilePay domineert, maar de overheid dringt aan op contant geld als back-up. Beide landen, ooit pioniers van de digitale revolutie, drukken nu folders om mensen te herinneren aan de waarde van fysiek geld. Ironisch, toch?
Vitalik’s wake-upcall voor Ethereum
Voor Vitalik Buterin is dit hét bewijs dat Ethereum meer moet zijn dan een snelle blockchain voor slimme contracten. In zijn X-post schreef hij: “Contant geld is essentieel als back-up. Ethereum moet veerkrachtig en privé genoeg zijn om die rol te vervullen.” Met andere woorden: als zelfs Zweden en Noorwegen, de posterboys van cashloos betalen, terugvallen op papiergeld, dan moet Ethereum klaar zijn om te schitteren in tijden van crisis.
Vitalik benadrukt dat Ethereum niet afhankelijk mag zijn van gecentraliseerde infrastructuur of overheden. Het moet een robuust, gedecentraliseerd systeem zijn dat werkt, zelfs als de rest van de wereld in chaos verkeert. Privacy en veerkracht zijn geen luxe, maar een noodzaak.
Wat betekent dit voor crypto?
De Scandinavische ommedraai is een waarschuwing voor de hele cryptosector. Gecentraliseerde betaalsystemen, hoe gelikt ze ook zijn, hebben een zwakke plek: ze zijn afhankelijk van stabiele netwerken en overheden. Als die instorten, heb je een probleem. Onlangs publiceerde De Nederlandsche Bank (DNB) ook al een artikel waarin het opriep om contant geld in huis te hebben. Ethereum, met zijn gedecentraliseerde aard, heeft de potentie om de zwaktes van digitaal bankieren te omzeilen – maar dan moet het wel klaar zijn voor de taak.
Vitalik’s oproep is duidelijk: Ethereum moet niet alleen schaalbaar zijn, maar ook bestand tegen crises en privacy-vriendelijk. Dit sluit aan bij de bredere discussie in de cryptowereld over decentrale financiën (DeFi) en het belang van systemen die niet kapot kunnen gaan onder druk.
Het bericht Vitalik Buterin: Gefaald cashloos experiment in Scandinavië bewijst waarom Ethereum robuuster moet worden verscheen eerst op CryptoBenelux.