De medeoprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, heeft een nieuw cryptografisch protocol geïntroduceerd, genaamd Circle STARKs, dat de beveiliging en efficiëntie van blockchain belooft te verbeteren.

In zijn laatste blogpost legt Buterin uit dat dit technologische sprong kleinere velden zoals Mersenne31 gebruikt, wat aanzienlijk bijdraagt aan een snellere verificatiesnelheid zonder de veiligheidsmaatregelen in gevaar te brengen.

Kleinere velden, grotere winsten

Volgens de post werken traditionele Scalable Transparent ARguments of Knowledge (STARKs) over 256-bit velden die weliswaar veilig zijn, maar doorgaans inefficiënt. Circle STARKs maken gebruik van kleinere velden, wat leidt tot lagere computatiekosten, snellere bewijssnelheden en efficiëntere winsten. Zo kan het protocol bijvoorbeeld 620.000 Poseidon2 hashes per seconde verifiëren op een M3 laptop.

Buterin merkt op dat eerdere STARK-implementaties kleinere velden ‘natuurlijk compatibel maakten met het verifiëren van op elliptische kromme gebaseerde handtekeningen’, maar dat dit ‘leidde tot inefficiëntie’ vanwege de grote aantallen die betrokken waren.

Circle STARKs vitalik buterin
Bron: Vitalik Buterin blog.

Beveiliging van Circle STARKs

Traditionele kleine velden hebben beperkte mogelijke waarden en kunnen blootgesteld worden aan brute-force aanvallen. Circle STARKs gaan deze kwetsbaarheid tegen door meerdere willekeurige controles uit te voeren en uitbreidingsvelden te gebruiken, waardoor het aantal waarden dat aanvallers moeten raden wordt uitgebreid.

Deze beveiligingsmaatregel creëert een computationele barrière die voor aanvallers prohibitief is, en zo de integriteit van het protocol behoudt. Buterin illustreert dit met een voorbeeld: “Met STARKs over kleinere velden hebben we een probleem: er zijn maar ongeveer twee miljard mogelijke waarden van r om uit te kiezen, dus een aanvaller die een valse bewijs wil maken, hoeft slechts twee miljard keer te proberen – veel werk, maar haalbaar voor een vastberaden aanvaller.”

Praktische implicaties

De Fast Reed-Solomon Interactive Oracle Proofs of Proximity (FRI) bewijzen dat een functie een polynoom van een bepaalde graad is en vormen een cruciaal aspect van Circle STARKs. Met de introductie van Circle FRI, een benadering die de integriteit van het cryptografische proces handhaaft, zorgen Circle STARKs ervoor dat niet-polynomiale inputs de bewijsvoering niet doorstaan.

Circle STARKs bieden meer flexibiliteit en veelzijdigheid voor efficiënte computationele prestaties door het gebruik van kleine velden en deze nieuwe wiskundige structuur.

Volg Coinliners op Google Nieuws om altijd als eerste op de hoogte te blijven van het laatste nieuws en de meest recente ontwikkelingen in de wereld van cryptocurrency.

The post Vitalik Buterin onthult Circle STARKs voor verbeterde blockchain efficiëntie en beveiliging appeared first on Coinliners.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!