Technologische vooruitgang in AI en privacy gaan niet altijd samen. In dat spanningsveld bevindt Worldcoin zich, een project dat digitale identificatie en cryptocurrency aanbiedt in ruil voor irisscans.
Dit spanningsveld vertaalt zich in voor- en tegenstanders. Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum, prijst Worldcoin om hun extra aandacht voor privacy. Aan de andere kant gooit de Portugese privacywaakhond roet in het eten. Zij hebben de verzameling van irisscans voor 90 dagen stilgelegd.
Scan je oogbal
Het systeem van Worldcoin is uniek. In plaats van je naam en adres in te voeren, scan je je oogbal om een digitale ID te krijgen. Dit is anoniem en om je aan te sporen mee te doen, krijg je gratis WLD-cryptocurrency tokens. Wereldwijd zijn er al 4,6 miljoen maanmeldingen, maar zorgen over privacy blijven.
Buterin staat dus achter Worldcoin. Hij vindt dat ze goed bezig zijn met het minimaliseren van data en dat ze luisteren naar kritiek op privacy. De founder van Ethereum gelooft zelfs dat Worldcoin beter is voor je privacy dan traditionele methoden om je online-identiteit te bewijzen.
Genoeg kritiek van toezichthouders
Toezichthouders zijn echter niet overtuigd. De Portugese privacywaakhond, CNPD, vreest “ernstige schade” aan de privacy van burgers. Dit besluit komt nadat meer dan 300.000 Portugezen hun irisdata aan Worldcoin hebben toevertrouwd. De CNPD vindt het opslaan van zulke gevoelige informatie te riskant.
De situatie roept vragen op. Ten eerste, hoe veilig is de data van irisscans op de lange termijn? Leaks van zulke data kunnen rampzalig zijn.
Ten tweede, is de anonimisering van Worldcoin sterk genoeg? Zelfs geanonimiseerde data kan mogelijk teruggeleid worden naar mensen, zeker met ontwikkelingen in gezichtsherkenning.
Ten slotte, zouden alternatieve verificatiemethoden hetzelfde kunnen bereiken zonder in te leveren op privacy?
Wat zijn de voordelen?
Worldcoin’s aanpak heeft natuurlijk ook genoeg voordelen. Door traditionele methodes te skippen, kan het financiële systeem inclusiever worden, vooral voor mensen zonder bankrekening. Maar deze voordelen hebben een prijs. Het programma draait op vertrouwen en Worldcoin moet laten zien dat ze privacy serieus nemen.
Ze moeten toezichthouders en gebruikers ervan overtuigen dat hun data veilig is en dat hun anonimisering waterdicht is. Openheid over dataopslag en mogelijke risico’s is belangrijk. Daarnaast kan het slim zijn om alternatieve verificatiemethoden te onderzoeken die de privacy minder risicovol maken.
The post Vitalik Buterin van Ethereum steunt Worldcoin appeared first on BLOX | Nieuws.