Internationale overheidsorganisaties hebben vaak geen gebrek aan kritiek op bitcoin (BTC), en al helemaal niet op bitcoin mining. In een nieuw onderzoek tonen de Verenigde Naties aan  hoe groot de wereldwijde ecologische voetafdruk van bitcoin miners is. De onderzoekers konden direct op een hoop kritiek van de crypto-industrie rekenen.

Hoge correlatie bitcoin prijs en energieverbruik

In het onderzoek constateren onderzoekers van de VN dat het Bitcoin netwerk tussen 2020 en 2021 ruim 173 terawattuur (TWh) aan elektriciteit heeft verbruikt. In diezelfde periode zat bitcoin in een bullmarkt en steeg de koers naar een piek van bijna 70.000 dollar.

Ook voor bitcoin miners was dit een zeer gunstige periode, want de energieprijzen waren toen nog erg laag, maar klimaatactivisten zullen minder blij zijn met het rapport.

“Een stijging van de bitcoin koers van 400% veroorzaakte een toename van het energieverbruik van het Bitcoin netwerk van 140%,” aldus de onderzoekers.

Fossiele brandstoffen waren goed voor 67% van de verbruikte energie, wat betekent dat ook de invloed op het milieu aanzienlijk was.

Duurzame bitcoin mining in Noord-Europa

Volgens het onderzoek was China in die periode met afstand de grootste grootverbruiker. 73 TWh is in dit land verbruikt, goed voor ruim 42% van het totale verbruik. De Verenigde Staten stonden op de tweede plek met bijna 33 TWh (20%), en Kazachstan stond op plaats drie  met 16 TWh, 9% van het totaal.

Ook zetten de wetenschappers uiteen wat de totale CO2-voetafdruk was. China heeft ruim 41 megaton aan het broeikasgas uitgestoten, goed voor 48% van het totaal. Het oosterse land was dus relatief klimaatonvriendelijk. Tegelijkertijd ging het in de VS om bijna 14 megaton CO2 of ongeveer 16%. De VS waren dus een stuk duurzamer.

Sommige andere landen waren echte uitzonderingen. Noorwegen en Zweden hadden bijvoorbeeld een relatief groot deel van het elektriciteitsverbruik, maar de CO2-voetafdruk bleef erg laag. Dat zal komen doordat deze landen veelvuldig gebruikmaken van waterkrachtcentrales voor hun elektriciteitsvoorziening.

Veel kritiek op mining onderzoek VN

De crypto-industrie is niet bepaald te spreken over het onderzoek. Het zou namelijk vol met onwaarheden, verkeerde aannames en desinformatie staan. Zo valt constateert Bitcoiner Margot Paez dat de auteurs refereren naar een onderzoek van C. Mora.

Daarin werd geconstateerd dat bitcoin mining op zichzelf al de wereld 2 graden warmer zou kunnen maken. Echter is al gebleken dat dit specifieke onderzoek het energieverbruik ernstig overschat.

Bitcoiner en onderzoeker Nic Carter constateert praktisch hetzelfde:

“Het artikel van Mora is academische fictie geschreven door studenten, die driemaal ontkracht is in zijn eigen tijdschrift. Het poneert een bitcoin-model dat geen enkele gelijkenis vertoont met de werkelijkheid, en het is de bron van de ‘bitcoin zal de aarde 2 graden opwarmen’-leugen. De VN citeert het hier kritiekloos.”

Het bericht VN legt milieu-impact Bitcoin bloot, maar krijgt veel kritiek verscheen eerst op Crypto Insiders.

The post Analyse: VN legt milieu-impact Bitcoin bloot, maar krijgt veel kritiek
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!