Zo kopt FD heet van de spreekwoordelijke naald over het nieuwe Klimaatrapport vanwege de Verenigde Naties. En: ´Wetenschappers zien op dit moment overal ter wereld de gevolgen van de opwarming van de aarde. Klimaatverandering, zoals extreme regenval en hittegolven, is wijdverbreid en neemt snel toe, waarschuwt het VN-klimaatpanel maandag in haar nieuwste rapport.´ Wij zien dat toch ook, u en ik? Overstromingen in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk. Bosbranden in Italië en Griekenland, en in Rusland, Turkije en Californië, VS. Dergelijke fenomenen doen zich wel vaker voor – maar van deze omvang en allemaal tegelijk?! Met winters die geen winters meer zijn sinds vele jaren, en zomers die soms meerdere hittegolven kennen? Bijna 50 Graden in Canada in juli 2021? Wie durft ons, de VN – dat zijn zo goed als álle landen ter wereld, nog alarmisten noemen? Tja, het zou me niet verwonderen wanneer er ergens toch nog een stel nitwits – de z.n. ´klimaatontkenners´ – ontkent dat wij als mensen hiervoor verantwoordelijk zijn. Het zal nog niet! Zoals we de aarde beschouwen als ons eigendom, terwijl we slechts huurders zijn. En wát voor huurders!
‘Klimaatverandering is wijdverspreid en verergert snel’, zegt VN-klimaatrapport @IPCC_CH. De aarde is nu 1°C warmer dan een eeuw geleden, dat zorgt overal voor extreem weer. De mens is ‘onmiskenbaar’ verantwoordelijk. #klimaat #ipcc #climatechange https://t.co/bIisQZXeat
— Orla McDonald (@orlamcdonald) August 9, 2021
Dit vind ik trouwens ook een treffende vergelijking:
Klimaatproblemen
— Loesje v/d Posters (@LoesjeNL) August 9, 2021
ik laat mijn afwas
toch ook niet staan
voor de volgende generatie**#loesje #klimaat #IPCC pic.twitter.com/G4JxGDNVi8
(1/3) We kunnen onze ogen NIET langer sluiten voor #klimaatverandering. Het #klimaatrapport van het #IPCC 👇 bevestigt het voor de tigste keer.
— Elsschot 🇪🇺🇳🇱 ❤🧡💛💚💙💜 (@marcelbar8) August 9, 2021
En nee, het is geen angstpolitiek;#IPCC: ongeëvenaarde klimaatverandering leidt tot fors meer weersextremen – https://t.co/3uCOsjDCYl
1 Graad doet veel kwaad
Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) stelt vast dat de aarde 1 graad warmer is geworden vergeleken met 100 jaar geleden. Wat we vandaag qua weersomstandigheden en klimaat meemaken, is dus het gevolg van die ´slechts´ ene graad. Wordt dat 1,5 graden op termijn – wanneer we foert zeggen als mensheid, negeren, kop-in-het-zand, dan zullen er ´langere warme en kortere koude seizoenen komen. Het aantal hittegolven neemt dan ook toe. Bij een opwarming van 2°C zal de hitte vaker een kritiek niveau bereiken voor de landbouw en menselijke gezondheid. Als landen niet onmiddellijk op grote schaal minder broeikasgassen uitstoten, dan zal de aarde binnen twintig jaar de 1,5°C-grens bereiken.´ Tevens blijkt de zeespiegel met 20 procent gestegen te zijn, almaar sneller, in de afgelopen eeuw. Geen al te best vooruitzicht voor alvast bepaalde eilanden in de Stille Oceaan, de staat Florida in de VS, en laaggelegen landen als Nederland… Dit is het zesde Rapport vanwege de organisatie sinds 1988, zoals zij dat elke 6 tot 8 jaar uitbrengt. Meer dan 10.000 wetenschappers hebben eraan meegewerkt. Wie doet beter?
´De mens is verantwoordelijk´
Dat is dan door het uitstoten van teveel broeikasgassen. Zo visualiseert het Klimaat Panel e.e.a., waarbij het voor de eerste keer onomstotelijk concludeert: ´de mens is verantwoordelijk!´
Toch moeten we meegeven, bij wijze van tegengeluid dan, wat trouwe en alerte lezer ´A´ ons zonet doorstuurt. Mijn moedertje zaliger zei altijd: ´Je moet de twee klokjes horen luiden´´. Bij deze dus vanwege Climategate.nl:
(met dit voorbehoud: in de VS alvast worden instituten, zogenaamd wetenschappelijke maar inclusief hoogleraren et al. betaald door de olie- en gasindustrie om aanwijzingen, bewijzen dat de mens verantwoordelijk is voor enige klimaatverandering, te ontkennen…!)
´Eindelijk erkenning voor wetenschappers die klimaatalarmisme aanvechten´
´De Amerikaanse klimaatwetenschapper, Judith Curry, reageerde als volgt:
“De olifant in de kamer voor het IPCC is dat ze zwaar leunen op het RCP8.5-scenario in hun klimaataanbevelingen, die nu algemeen als ongeloofwaardig worden beschouwd.”
Uit satellietwaarnemingen bleek reeds dat de CMIP5-modellen veel te gevoelig waren voor de toename van broeikasgassen, waarschijnlijk met een factor twee. De combinatie van een te hoge klimaatgevoeligheid en te hoge emissieprognoses resulteerde in onwaarschijnlijke prognoses voor opwarming. Aangezien de nieuwe generatie modellen (CMIP6) nog warmer lijkt te gaan draaien, zal de nieuwe combinatie van CMIP6 en RCP8.5 in AR6 krankzinnig hoog uitvallen. Dit verklaart de ongemakkelijke gevoelens in IPCC-kringen dat deze prognoses niet meer dan science fiction zijn. Het goede nieuws voor de samenleving is dat de IPCC-wetenschappers nu zélf beginnen te twijfelen of hun modellen wel te vertrouwen zijn als beleidsinstrument. Klimaatcritici hebben lang gewacht op erkenning, maar nu gloort eindelijk rechtzetting van een groot onrecht aan de horizon.´
appeared first on Biflatie.