Een tijdje geleden werd duidelijk dat veel overheden het toch wel eng vinden om de crypto-industrie zo hard te laten groeien als voorheen. De problemen die ontstonden door FTX hebben een hoop schrik veroorzaakt, sommige overheden hebben zelfs een algeheel verbod op cryptocurrencies ingesteld. Maar volgens het International Monetary Fund (IMF) en het Financial Stability Board (FSB) is dit helemaal geen goed idee.
Compleet bitcoin verbod niet wenselijk
In een onderzoeksrapport schrijven het IMF en het FSB gezamenlijk over de risico’s die crypto vormt voor de macro-economie en voor het financiële systeem. Het FSB benadrukt dat er geen nog niet onthulde oogpunten bij zijn gekomen. In plaats daarvan beschrijft het instituut de overlap tussen de zienswijzen van het IMF en het FSB.
Toch staan er een aantal interessante dingen in. Begin dit jaar stelde het IMF nog dat het een totaalverbod op crypto niet uit wilde sluiten. Maar inmiddels vinden beide instituten dat een compleet verbod op digitale activa niet zinvol is.
Dat zou er slechts voor zorgen dat de industrie zich zonder constructieve regulatie verder ontwikkelt, wat op de lange termijn een nog veel groter risico voor de economie zou zijn.
Strenge crypto regulatie erg belangrijk
Ook vinden de internationale beleidsmakers dat een gebrek aan regulatie voor problemen kan zorgen. De auteurs noemen insider trading, fraude, wash trading, marktmanipulatie en belangenconflicten als enkele voorbeelden.
Eigenlijk hebben we al deze praktijken de afgelopen paar jaar wel gezien. Zo vindt SEC-directeur Gary Gensler dat crypto exchanges hun verschillende bedrijfsonderdelen zouden moeten verdelen onder meerdere bedrijven. Veel exchanges zouden doen aan wash trading. Om dit te voorkomen vinden het IMF en het FSB het extra belangrijk om strenge eisen te stellen aan identificatie- en antiwitwasmaatregelen.
Verder staat de subcategorie stablecoins nadrukkelijk in het rapport – 107 keer zelfs. In 2022 en 2023 hebben verschillende stablecoins hun link met de onderliggende activa verloren, waardoor de rest van de crypto-markt eveneens behoorlijk wat schade heeft geleden. Beide instituten vinden dat dit voortaan voorkomen moet worden.
Strengere regulatie voor stablecoins is exact wat veel G20-landen die niet óók deel uitmaken van de G7 graag wilden. Veel van die landen zijn opkomende landen en lopen meer risico als de stablecoin-industrie op een slecht gereguleerde manier blijft groeien.
The post Analyse: Volledig crypto verbod heeft geen zin, zegt het IMF
appeared first on Crypto-Insiders.