Vergeet de hype rond ChatGPT, want volgens Eric Schmidt, ex-CEO van Google, missen we het échte werk. In een recente TED-talk gooide hij een bommetje: AI is veel meer dan slimme chatbots. Het gaat om plannen, strategie en het radicaal veranderen van de wereld. En dat terwijl de meeste mensen nog steeds gefascineerd zijn door AI die je e-mails schrijft. Wat ziet Schmidt dat wij over het hoofd zien? Tijd om te duiken in zijn visie!

AI gaat niet om tekst, maar om strategie

“Jullie denken bij AI aan ChatGPT? Dat is zó 2023!” zei Schmidt tijdens zijn uitleg. Volgens hem draait de toekomst van AI om reinforcement learning – denk aan systemen zoals AlphaGo, die complexe strategieën uitstippelen. Terwijl wij ons verbazen over AI die een samenvatting maakt, werkt de technologie achter de schermen aan iets veel groters: het aansturen van complete bedrijfsprocessen.

Schmidt schetst een wereld waarin AI niet alleen praat, maar plant. “Eerst ging het van taal naar taal, toen naar sequenties zoals in biologie. Nu zitten we in de fase van planning en strategie.” Klinkt abstract? Stel je voor: AI die je bedrijf runt, je investeringen optimaliseert of zelfs je raketstartup naar de maan helpt. Over dat laatste gesproken…

Van raketten tot revolutie

Schmidt is niet zomaar een praatjesmaker. Hij investeerde in een raketbedrijf en gebruikt AI om de ruimtevaartindustrie te doorgronden. “Ik ben geen expert, maar met deze systemen krijg ik in 15 minuten diepgaande analyses die me slimmer maken”, vertelt hij. Systemen zoals OpenAI’s o3 en Deepseek R1 denken vooruit en achteruit om complexe problemen te kraken – van financiële keuzes tot technische uitdagingen.

En dit is nog maar het begin. Schmidt voorspelt dat AI de productiviteit wereldwijd met 30% per dag kan boosten als AI-agenten overal worden ingezet. Gaat dat banen kosten? Nah, zegt hij met een knipoog:

“Denk je echt dat we van advocaten afkomen? Nee, ze krijgen alleen maar geavanceerdere rechtszaken. Denk je echt dat we van politici afkomen? Nee, ze krijgen alleen maar meer platforms om jullie te misleiden.”

Gevaren én dromen

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Schmidt waarschuwt voor een keiharde AI-race tussen de VS en China, die zelfs een wereldwijd conflict kan aanwakkeren. “De concurrentie tussen het Westen, met name de Verenigde Staten, en China zal op dit gebied bepalend zijn”, zegt hij. Terwijl de VS China’s toegang tot chips beperkt, pushen Chinese onderzoekers voor efficiëntere algoritmes en eigen tech. Dit speelt nu al in oorlogsstrategieën, en volgens Schmidt hebben wereldleiders hier nog geen antwoord op.

Maar Schmidt blijft optimistisch. Hij ziet AI als een gamechanger voor onderwijs (persoonlijke AI-tutors voor iedereen!), gezondheidszorg en wetenschap. Zijn advies:

“Iedereen van jullie heeft een reden om deze technologie te gebruiken. Als je een kunstenaar, een leraar, een arts, een zakenman of een technicus bent – ​​als je deze technologie niet gebruikt, zul je niet relevant zijn ten opzichte van je collega’s en je concurrenten.”

De grootste doorbraak ooit?

Schmidt sluit af met een boude claim: AI, van slimme systemen tot superintelligentie, wordt de belangrijkste ontwikkeling van de komende 500 tot 1000 jaar. Dat is nogal wat, maar als je kijkt naar wat AI nu al kan – van raketontwerp tot marktanalyse – is het niet moeilijk om hem te geloven.

Wat denk jij? Is AI echt de toekomst van alles, of overdrijft Schmidt een tikkie? Drop je mening op X en blijf CryptoBenelux volgen voor meer tech- en crypto-inzichten!

Het bericht Voormalig Google-topman: “AI-hype is nog lang niet groot genoeg!” verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!