Niets bleek minder waar. Het analyse bedrijf kreeg nog geen twee uur later zijn gelijk. De memecoin zag miljoenen dollars in rook opgaan. De waarde van munt kelderde op 16 mei vanaf 14:45 met 99%.
ERICTRUMP een duidelijke ‘rug pull’
Een rug pull is een veelvoorkomende scam in de cryptowereld. Hierbij trekken ontwikkelaars plotseling alle liquiditeit uit een project terug of verkopen ze grote hoeveelheden tokens, waardoor de waarde instort en investeerders met lege handen achterblijven. Ook in het geval van de $ERICTRUMP-token bleek dat het geval. Bubblemaps zag voor de ondergang van de munt verdacht gedrag rond de verdeling van de tokens.
Bubblemaps, dat blockchain-transacties in kaart brengt, meldt dat de meeste tokens verspreid waren over slechts tien clusters van wallets. Die clusters zijn op hun beurt weer terug te leiden naar tien hoofdadressen. Zulke gecentraliseerde verdeling wijst vaak op voorbereiding op een grootschalige verkoop. Niets bleek minder waar.
and… it’s gonehttps://t.co/bjoEnrlLnt pic.twitter.com/ZxCpjCTn3z
— Bubblemaps (@bubblemaps) May 16, 2025
X-gebruiker Hassi had de gang van zaken rond 15:00 snel door en deelde op X dat er een grote verkoop van $ERICTRUMP-tokens ging plaatsvinden nadat de eerste verkopen hadden plaatsgevonden. ‘Ik wist dat dit zou eindigen in een harde rug pull, omdat het duidelijk zwaar gebundeld was.’
Ook Alex The Black Cap geeft op X aan om niet zomaar alles te kopen wat trending is en een bekende naam draagt, zoals $ERICTRUMP of iets dergelijks. Hij is van mening dat ze niet eens moeite doen om het te verbergen.
Een herhaling van eerdere cryptoscams
De situatie doet denken aan eerdere memecoin-fraudes. Zo crashte de Wolf of Wall Street-token, ook afkomstig van een Pump.fun-lancering, nadat bleek dat één entiteit meer dan 82% van het aanbod bezat. De waarde van dat project zakte uiteindelijk met 99%.
Ook de beruchte Libra-token, tijdelijk gepromoot door de Argentijnse president Javier Milei, kelderde nadat insiders voor meer dan $100 miljoen aan waarde verkochten. Dit was eerder te lezen onder het Altcoin nieuws.
In dit geval blijkt dat de maker van de $ERICTRUMP-token al eerder drie soortgelijke tokens lanceerde die allemaal faalden. Al deze projecten kwamen uit dezelfde Solana-wallet met het adres “BjTm”, zo blijkt uit gegevens van de blockchain.
Wat betekent dit voor beleggers?
Voor Nederlandse beleggers is dit opnieuw een waarschuwing dat memecoins risicovol zijn, zeker wanneer ze via anonieme platformen als Pump.fun worden gelanceerd. Deze tokens zijn vaak snel in elkaar gezet, zonder echte waarde of gebruikstoepassing, en worden vooral gepromoot via hype en bekende namen, in dit geval de zoon van Donald Trump.
We houden onze volgers dagelijks op de hoogte, volg ons gratis op Whatsapp.