Een pizza voor 10.000 bitcoin (BTC), drie bitcoins voor een MacDonalds menu, het zijn verhalen die veel mensen bekend voorkomen. Alhoewel het goede voorbeelden zijn voor het praktisch nut van de munt, hebben de gezichten achter de verhalen vaak spijt van hun acties. Hetzelfde overkwam Kashmir Hill, techreporter bij The New York Times.
Vrouw besluit een week lang op bitcoin te leven
Kashmir Hill is een van de toonaangevende techreporters die de redactie van The New York Times huist. Zij was, wegens haar interesse in technologie, er vroeg bij wat betreft bitcoin. Destijds was ze nog redacteur bij Forbes, met een specialisatie in technologie en privacy. Bitcoin ving destijds haar aandacht, wegens de anonieme aard van het betalingssysteem.
Daarom kocht ze een aantal bitcoin op het destijds nog kleinschalige Coinbase, voor een prijs van $136 per stuk. Ze besloot een week lang alleen met bitcoin te betalen, als experiment om te zien hoe toepasbaar het was. Destijds waren er nog weinig mogelijkheden voor het betalen met bitcoin, maar omdat ze in ‘Silicon Valley’(San Francisco) leefde, kwam ze toch rond.
Aan het einde van de week, als succesvolle afsluiter, besloot ze haar resterende bitcoin te spenderen aan een grote hoeveelheid sushi. Ze nodigde op Reddit een paar bitcoin-fanaten uit om te gaan dineren bij ‘Sake Zone’, waar ze de rekening van $1000 betaalde met 10,3 bitcoin. Destijds voelde ze zich nog schuldig, gezien ze de eigenaar betaalde met online geld waarvan ze vond dat het eigenlijk geen waarde had.
Restauranteigenaar belazerd? Integendeel!
Een paar jaar later, in 2020, publiceerde ze een nieuwsartikel over haar verhaal. Bitcoin steeg tot ver boven de $10.000, waarmee het honderd keer zoveel waard werd als toen ze de tokens gekocht had. Terwijl menig bitcoin enthousiasteling met plezier de bitcoin koers in de gaten hield, groeide haar spijt des te meer.
Het gevoel dat ze de eigenaar van het sushirestaurant belazerd had verdween als sneeuw voor de zon. Haar rekening, waarbij ze ook een gulle fooi had gevoegd, was in een paar jaar tijd naar een waarde van $200 duizend gestegen. Ze had al haar resterende bitcoin uitgegeven voor die maaltijd, met mensen die ze niet eens bij naam kenden.
Later nam ze nog contact op met de restauranteigenaar, Yung Chen. Of eigenlijk ex-restauranteigenaar, want Chen was vroegtijdig met pensioen gegaan. Hij had destijds de slimme keuze gemaakt om de bitcoin niet te verkopen, en ze in plaats daarvan vast te houden. Hij had meerdere tonnen verdiend, allemaal met haar bitcoin.
Nu doodde hij zijn tijd als stoepinspecteur een functie die hij al decennialang had bekleed. Hij had er plezier in, vertelde hij, en had niet de ambitie om ermee te stoppen. Zijn vrouw was al wel volledig gepensioneerd. En de halve miljoen die hij op zijn bankrekening had staan, was natuurlijk een leuke bijkomstigheid.
Het bericht Vrouw betaalde 10 bitcoin voor sushi, ongeplande traktatie van $500.000 verscheen eerst op Crypto Insiders.