VS zetten ‘bitcoin mixer’ Tornado Cash op zwarte lijst

Cryptocurrencies waren nog niet zo lang geleden dé manier om anoniem transacties te doen. Met zogenaamde ‘mixers’ kun je hier zelfs nog een stap verder mee gaan. Maar overheden zijn daar niet bepaald blij mee, en tegenwoordig zetten ze grote stappen om ervoor te zorgen dat de crypto-industrie niet bol staat van de criminaliteit. Nu heeft de Verenigde Staten een mixer op de zwarte lijst geplaatst.

Nóg een bitcoin mixer verboden in VS

Dat heeft het Amerikaanse Ministerie van Financiën bekendgemaakt in een persbericht. Het is vanaf nu verboden voor alle inwoners van de Verenigde Staten om Tornado Cash te gebruiken, een populaire mixer. Het is niet de eerste keer dat een mixer is verboden, ook niet in de VS. In mei werd het verboden om Blender.io te gebruiken nadat duidelijk werd dat de Noord-Koreaanse hackergroep Lazarus Group hier veelvuldig gebruik van maakte.

Verschillende andere landen waren niet bepaald gastvrij tegenover mixers in het verleden, maar de VS is toch relatief lang erg tolerant geweest. Maar ook Tornado Cash werd vaak gebruikt door onder andere Lazarus Group, volgens het Amerikaanse ministerie. Zo zou 41% van de tokens uit de Axie Infinity-hack zijn witgewassen met Tornado Cash, volgens een analyse van Elliptic Connect. In totaal is in die hack zo’n 625 miljoen dollar aan coins gestolen.

Grote gevolgen voor BTC privacy

Door de mixer simpelweg te verbieden kan de overheid voorkomen dat criminelen transacties op blockchains onduidelijk maken, waardoor ze niet meer te volgen zijn. De overheid wil transacties goed kunnen volgen om criminaliteit minder aantrekkelijk te maken.

Maar tegelijkertijd heeft dit grote gevolgen voor privacy – dat heb je dan eigenlijk niet meer. CoinDesk schrijft dat het onvermijdelijk was dat de overheid stappen zou gaan nemen.

Veel Europese landen zijn hier iets progressiever in geweest. Al in 2019 heeft de Nederlandse FIOD samen met Interpol Bestmixer.io uit de lucht gehaald.

Wat denk jij van dit soort stappen? Is de enorme inbreuk op je privacy een schending van iets waar je recht op hebt, of is de keuze van de overheid wel te begrijpen? Vertel het ons op Discord!

The post Analyse: VS zetten ‘bitcoin mixer’ Tornado Cash op zwarte lijst
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht