Vitalik Buterin, de oprichter van Ethereum, zei dat op 15 september Ethereum eindelijk zijn langverwachte update krijgt. Dit is vier dagen eerder dan verwacht. Het moment van de update hangt af van de hashrate, maar alles wijst op 15 september.
Streefdatum Ethereum hangt af van hashrate
Hoe werkt de hashrate van Ethereum? Gelukkig legt Buterin dit zelf uit op Twitter. Hij geeft zijn 4,1 miljoen Twitter-volgers een gedetailleerd technisch overzicht van de rekenkracht die nodig is om het laatste blok op Ethereum te voltooien vóór The Merge.
Buterin verwacht dat 15 september The Merge uitgevoerd kan worden, afhankelijk van de hashrate.
“De totale moeilijkheidsgraad van de terminal is ingesteld op 58750000000000000000000. Dit betekent dat het Ethereum PoW-netwerk nu een (ruwweg) vast aantal hashes heeft om te minen.”
TTD geeft einde proof-of-work op Ethereum aan
Dat lange nummer is de Total Terminal Difficulty (TTD) en geeft het einde van proof-of-work aan en wanneer proof-of-stake begint. De TTD is de totale moeilijkheidsgraad die nodig is voor het laatste blok dat wordt gemined vóór de overgang naar de uitvoering van The Merge.
Hashrate meet de verwerkingskracht van het Ethereum-netwerk. Blokken worden “gehasht” en toegevoegd aan de blockchain van ETH terwijl miners complexe wiskundige puzzels oplossen (een nummertje raden) om transacties te bevestigen. De hashrate geeft het aantal keren per seconde aan dat het netwerk kan proberen om het nummertje te raden. Een hogere hashrate betekent een veiliger netwerk tegen eventuele aanvallers.
Eerst Bellatrix-fork op Ethereum
Voordat The Merge kan worden voltooid, moet de Bellatrix-fork worden uitgevoerd, waarmee de software wordt geïmplementeerd die clients nodig hebben om de consensuslaag uit te voeren. Dit is gepland op 6 september, ongeveer 10 dagen voor de grote upgrade.
Op dit moment gebruikt Ethereum net als Bitcoin dus proof-of-work. Miners concurreren met elkaar om zo snel mogelijk een getalletje te vinden om crypto te kunnen verdienen. Door dit model worden miners gestimuleerd om steeds betere, maar ook meer machines te gebruiken. In plaats van te hopen op efficiëntere hardware en hernieuwbare energie, verandert Ethereum het hele spel door over te stappen op proof-of-stake.
Dit zorgt ervoor dat miners en hun apparatuur overbodig worden, en dat er veel minder energie nodig is. Goed nieuws voor de wereld, slecht nieuws voor miners.
Minimaal 32 ether
In plaats daarvan kunnen alle gebruikers met een internetverbinding, een apparaat met voldoende CPU en 32 ethers een node worden en het netwerk beveiligen. Volgens Ethereum verschuift de macht terug van miners naar gebruikers die het netwerk willen ondersteunen in plaats van degenen die op zoek zijn naar financieel gewin.
Het is niet meer nodig om grote, dure miners te gebruiken bij proof-of-stake, en daarom verwacht Ethereum dat het stroomverbruik en de ecologische voetafdruk flink kleiner wordt. In plaats daarvan gebruiken nodes hun ether als onderpand om transacties te verwerken. Het onderpand moet minimaal 32 ether zijn, maar ze krijgen hier wel een beloning voor.
Gebruikers zonder 32 ETH kunnen hun Ether in een pool plaatsen om gezamenlijk transacties te valideren en beloningen te verdienen, in een proces dat staking wordt genoemd.
Ethereum hanteert dure straffen
We hadden het net al even over een beloning voor het valideren van transacties. De beloning en het onderpand kunnen worden afgenomen door het netwerk als de gebruiker zich kwaadaardig gedraagt. Bepaalde elementen worden ook overgenomen van proof-of-work, zoals de mogelijkheid om een 51%-aanval uit te voeren. Een kwaadwillende partij moet daar extreem veel ethers voor controleren en stel dat de aanval mislukt, dan is de aanvaller al zijn of haar ether kwijt.
Een andere belangrijke reden voor de overstap, is dat het Ethereum netwerk simpelweg te duur wordt voor normale gebruikers. Tijdens de bullrun van 2021 schoten de transactiekosten de lucht in en er kunnen maar een beperkt aantal transacties per seconde worden uitgevoerd. Het streven is om dit te verhogen naar 1.000 per seconde en in de toekomst zelfs klaar te zijn voor 100.000 transacties per seconde.
Die 100.000 transacties per seconde kan worden behaald via sharding: een blockchain horizontaal opsplitsen om snellere verwerkingstijd te bewerkstelligen. Dat wordt het volgende grote project na uitvoering van The Merge.
The post Waarom 15 september een belangrijke dag wordt voor Ethereum appeared first on BTC Direct | Nieuws.