Elke maand komt er meer dan een miljard dollar aan nieuwe crypto op de markt.

Projecten hanteren tijdschema’s voor het vrijgeven van tokens (zogeheten ’token unlock schedules’), durfkapitalisten nemen winst en insiders verkopen. Maar wie is bereid al deze nieuwe tokens te kopen?

Terwijl het totale geld in cryptocurrencies nog steeds toeneemt, zien we dat niet vertalen naar grote stijgingen in altcoins. Dit heeft te maken met een duidelijke trend: de dominatie van bitcoin stijgt.

In de nieuwste aflevering van De Cryptotafel bespreken Raoul en Khiem waarom steeds meer kapitaal richting bitcoin stroomt, hoe altcoins onder druk staan en wat dit zegt over de bredere markt.

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=436fa8e7a1584dad” text=”🎧 Beluister de aflevering hier!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Bitcoin als schaars goed in een zee van inflatie

Waar bitcoin een beperkte voorraad van 21 miljoen kent, brengen veel altcoinprojecten tienduizenden tokens op de markt, vaak zonder direct gebruik of duurzame vraag.

De grafiek laat zien dat er in 2025 maandelijks meer dan 1 miljard dollar aan nieuwe tokens wordt uitgegeven door projecten.

“Zonder fundamentele waarde zie je dat altcoins blijven zakken. De verkoopdruk wordt niet opgevangen.”

Bron: Tokenomist AI

Het contrast tussen bitcoin en altcoins wordt steeds duidelijker. Waar bitcoin vaak wordt gepresenteerd als een store of value – een digitaal middel om waarde op te slaan – missen veel altcoins een duidelijke toepassing.

Vooral in een periode van macro-economische onzekerheid lijkt een groeiende groep investeerders zich terug te trekken uit risicovolle projecten. In plaats daarvan kiezen zij vaker voor bitcoin, die als relatief stabieler en betrouwbaarder wordt gezien binnen het bredere cryptolandschap.

Wat betekent de dominantie van bitcoin eigenlijk?

De dominatie van bitcoin meet het marktaandeel van BTC ten opzichte van de volledige cryptomarkt. Het percentage geeft aan hoeveel van de totale marktwaarde uit bitcoin bestaat.

Op het moment van schrijven ligt dat percentage op 64%, het hoogste niveau sinds begin 2021.

Bron: Coinmarketcap

Deze stijging vertelt een duidelijk verhaal: investeerders kiezen in toenemende mate voor veiligheid. In tijden van onzekerheid, macro-economische stress of een overvloed aan onbetrouwbare altcoins, stroomt het kapitaal terug naar het oudste en meest gevestigde digitale munt.

Altcoinmarkt onder druk

De dominantie van bitcoin stijgt niet alleen omdat BTC groeit, maar ook omdat de altcoinmarkt krimpt. Nieuwe token-unlocks, dalende volumes en een gebrek aan narratief zorgen voor uitblijvende instroom. Daarbij faalt een groot deel van de projecten om te overleven.

In een recent onderzoek van CoinGecko wordt dit bevestigd: maar liefst 52,7% van alle cryptocurrencies sinds 2021 is inmiddels stopgezet of opgeheven. Alleen al in 2025 zijn er volgens de studie 1,8 miljoen cryptoprojecten mislukt – het hoogste aantal ooit binnen één jaar.

Bron: Coingecko

Bitcoin als veilige haven binnen crypto

De combinatie van stijgende bitcoin-dominantie en massale uitval van altcoins laat zien dat beleggers zich heroriënteren. De markt evolueert richting kwaliteit boven kwantiteit, waarbij bitcoin wordt gezien als het digitale equivalent van goud. Minder hype, meer fundament.

Luister naar de nieuwste aflevering van De Cryptotafel waarin Khiem Nguyen en Raoul Esseboom deze trend bespreken en uitleggen wat het betekent voor jouw portfolio.

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=436fa8e7a1584dad” text=”🎧 Beluister de aflevering hier!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!