Wat is Bitcoin voor jou? Een manier om inflatie te bevechten of snel rijk te worden? Een spaarmiddel? Of misschien zelfs een betaalmiddel? Bitcoin kan voor iedereen iets anders betekenen, dat hangt helemaal af van de context waarin Bitcoin gebruikt wordt en hoe je er naar kijkt.
Bitcoin voor democratie
Alex Gladstein van Human Rights Foundation betoogt dat Bitcoin een middel is om democratie te verbeteren en corruptie in de overheid tegen te gaan.
Gisteren werd een nieuwe aflevering van de podcastserie ‘What Bitcoin Did’ vrijgegeven waarin Gladstein zijn zegje mocht doen. Hij voerde aan dat de gedecentraliseerde aard van Bitcoin een barrière kan vormen tegen corruptie en tirannie.
‘Waar de democratieën zijn afgebroken, denk ik dat het heel duidelijk verband houdt met fiat-valuta, en ik denk dat Bitcoin dit op een bepaalde manier oplost,’ zei hij.
Bitcoin past bij beschermen mensenrechten
Gladstein is de chief strategy officer van de Human Right Foundation en werkt sinds 2007 voor de non-profitorganisatie, ofwel voordat Bitcoin bestond. De stichting richt zich op het wereldwijd bevorderen en beschermen van mensenrechten, met name in landen waar mensen onder een autoritair bewind leven.
Wat dat betreft, is het mooi dat Bitcoin op zijn pad is gekomen. Hij heeft zijn overtuigingen over een betere wereld en kwam er gaande weg achter dat Bitcoin een uitermate geschikte tool is om hem hierbij te helpen.
Bitcoin is vrijheid van meningsuiting, eigendom en vrije markt
Gladstein zei tijdens het interview dat Bitcoin staat voor vrijheid van meningsuiting, eigendomsrechten en vrije kapitaalmarkten. Dit zijn drie belangrijke voorwaarden om een tirannieke regering tegen te werken. Die gedijen namelijk beter op censuur, confiscatie en gesloten kapitaalmarkten.
‘Dit is wat China en Rusland nodig hebben om te overleven: ze hebben censuur nodig, ze hebben nauwe kapitaalmarkten nodig en ze hebben confiscatie nodig; Bitcoin maakt het erg moeilijk voor regeringen om die dingen aan hun mensen op te leggen.’
Met confiscatie doelt hij op het afnemen van individuele eigendomsrechten, denk aan grond en woning.
Bitcoin verbod China wordt milder
Zowel Rusland als China stonden in het verleden vijandig tegenover cryptovaluta. De Chinese regering verbood vrijwel alle cryptotransacties in 2021. Ook werd het verboden om crypto te minen in het land, wat er voor heeft gezorgd dat er een enorme migratie plaatsvond. Gek genoeg bereikte de rekenkracht van het Bitcoin miningnetwerk nieuwe hoogtepunten ná het verbod.
Daarnaast lijkt het verbod op cryptotransacties vanaf juni 2023 niets meer dan een juridische wassen neus. Een signaal dat ze anti-crypto zijn zonder echt alle gaten te dichten. Vanaf 1 juni worden cryptotransacties in Hong Kong weer toegelaten en kunnen Chinezen via HK ook weer aan crypto komen.
De belangrijkste cryptowet van Rusland verbood officieel het gebruik van crypto voor betalingsdoeleinden in 2020. De wet verbood Russen niet om in crypto te investeren, maar crypto-exchanges die in Rusland diensten aanbieden worden als ongereguleerd beschouwd.
‘Ik zie deze dictatoriale machten het niet goed doen in een Bitcoin-standaard; Ik denk dat het heel moeilijk voor ze wordt,’ zegt Gladstein.
Elke dag nieuwe Bitcoiners
Gladstein voorspelt dat er de komende jaren veel meer triggermomenten zullen zijn van mensen die “technische en liquiditeitsproblemen hebben met traditionele financiële diensten”, wat ertoe zal leiden dat meer mensen overstappen op Bitcoin.
‘Als er een conflict is of een storing in de handel of communicatie, zul je gewoon heel veel problemen zien, en uit elk van deze momenten zullen Bitcoiners geboren worden.’
Wellicht dat een triggermoment in Nederland de eventuele lancering van een CBDC zal zijn, of een steeds strenger beleid op contant geld.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post Waarom Bitcoin een wapen is tegen corrupte overheden appeared first on BLOX | Nieuws.