De bitcoin koers is oktober goed begonnen met een stijging van ongeveer 4 procent, maar het echte bullish momentum blijft nog uit. Daar kan deze week verandering in komen, omdat er een berg aan belangrijke macro-economische data op ons afkomt de komende dagen.
Zo krijgen we nieuwe inflatierapporten uit de Verenigde Staten en publiceren de Europese- en de Amerikaanse centrale bank de notulen van hun laatste rentevergaderingen.
Volatiele week voor bitcoin
We moeten er nog even geduld voor hebben, maar in de loop van de week krijgen we de Producer Price Index (PPI) en de CPI uit de Verenigde Staten. De voornaamste focus voor die rapporten zal liggen op de energieprijzen, die de afgelopen maand mogelijk flink gestegen zijn door de explosieve stijgingen die we voor de olieprijzen zagen.
De verwachting is dat de inflatie van maand op maand met 0,3 procent stijgt, maar door de hoge olieprijzen is er een gevaar dat die scores hoger uitvallen.
Dat kan voor centrale banken weer een reden zijn om de rente dit jaar nogmaals te verhogen.
Het lijkt erop dat de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) die extra ruimte voor een nieuwe renteverhoging ook heeft, omdat het Amerikaanse banenrapport van afgelopen vrijdag zeer sterk was.
De Amerikaanse economie blijft solide en dat maakt dat de Federal Reserve de rente waarschijnlijk langer op dit verhoogde niveau kan houden; wat druk oplevert op de bitcoin koers.
De bovenstaande grafiek toont de renteverwachtingen voor de volgende rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank. Op het moment van schrijven prijst de markt de kans op een nieuwe renteverhoging in november in op 21,1 procent.
Wat betekent dit voor de bitcoin koers?
De extra ruimte die de Federal Reserve heeft om de rente op dit verhoogde niveau te houden en mogelijk met NOG een renteverhoging te komen in 2023 levert momenteel een behoorlijke druk op de bitcoin koers.
Het ontbreekt bitcoin momenteel aan bullish ontwikkelingen. De eerste positieve momenten op de agenda voor bitcoin zien we eigenlijk pas in de loop van 2024 verschijnen.
In april natuurlijk met de volgende bitcoin halving en mogelijk ergens rond dat moment ook de komst van de eerste Spot Bitcoin ETF.
Als de Amerikaanse centrale bank op dat moment ook begint met het verlagen van de rente, dan zou dat wat extra momentum op kunnen leveren.
Voor nu blijft de Amerikaanse dollar echter in een zeer sterke positie, simpelweg omdat investeerders op kortlopende Amerikaanse staatsobligaties een rendement van ~5 procent kunnen verdienen. Dat rendement ligt hoger dan de inflatie, waardoor het nu mogelijk is om redelijk risicoloos de inflatie te verslaan.
Totdat daar verandering in komt is het lastig om voor bitcoin een mogelijkheid te zien om zomaar een nieuwe bullrun te starten. Al beginnen de bears ook langzaam uitgeput te raken.
The post Analyse: Waarom bitcoin een wilde week te wachten staat
appeared first on Crypto-Insiders.