Het aantal protesten in China neemt toe als gevolg van de verzwakkende economische groei in het land. De bevolking maakt zich zorgen en dat zou weleens positief kunnen zijn voor de bitcoin koers. Hoe werkt dat precies?
Wat is er aan de hand in China?
Als eerste is het belangrijk om de situatie van China onder de loep te nemen. Jarenlang kende het land natuurlijk fantastische cijfers als het ging om economische groei.
Nu lijkt er echter wat zand in de Chinese motor te komen. De economische groei voldoet niet meer aan de verwachtingen en na veertig jaar neemt de groei van de levensstandaard af.
Daarbij kampt China met een vastgoedcrisis, is er een nieuwe handelsoorlog met de Verenigde Staten ontketend, gaat het slecht met de particuliere sector en lijken ook de kosten van de lockdowns tijdens de pandemie op de economie te drukken.
Als gevolg daarvan gaan Chinezen steeds vaker de straat op en lijken de economische problemen een steeds groter probleem te worden voor de Communistische Partij van China.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Voor het antwoord op die vraag moeten we bedenken hoe overheden meestal reageren op economische vertraging.
Het lijkt een kwestie van tijd voordat de People’s Bank of China het liquiditeitskanon (lees: de geldprinter) van stal haalt om de economie te stimuleren en de Chinese bevolking op die manier tot rust te manen.
Een stimulans van de liquiditeit, ook in China, is in theorie bullish voor bitcoin. Op dit moment is daar nog geen sprake van. In ieder geval niet op de schaal die nodig is om de markten in beweging te brengen.
Het begint er echter steeds meer op te lijken dat de Chinese overheid moet ingrijpen om erger te voorkomen. Dat is natuurlijk inherent aan ons op schulden gebouwde systeem. Zodra de economie in een neerwaartse trend komt, moeten overheden bijschieten om ellende te voorkomen (althans, dat gevoel heerst).
Latest daily #World #GDP nowcast and #China #PBoC #liquidity injections… People’s Bank matters for World economy?! pic.twitter.com/BELO3rYnZj
— CrossBorder Capital (@crossbordercap) August 28, 2024
In de bovenstaande tweet zien we dat de People’s Bank of China steeds meer liquiditeit in de economie pompt, wat in theorie bullish is voor bitcoin en de economie (zie zwarte stippellijn).
Het bericht Waarom bitcoin kan profiteren van de economische onrust in China verscheen eerst op Crypto Insiders.