Het Zuidoost-Aziatische land Laos heeft zijn officiële beleid op 9 september gewijzigd en zes bedrijven toestemming gegeven om bitcoin te verhandelen en te mogen minen. Dit is een soort test, ondertussen begint de regering met het opstellen van regels en wetgeving. Verder is de overheid begonnen met het opstellen van wetgeving om het gebruik van bitcoin binnen het land te reguleren.
Regering verandert van richting
The Laotian Times schrijft dat dit standpunt van de normaal een traditioneel en conservatieve regering, een verandering markeert. Vorige maand waarschuwden centrale banken van het land dat bedrijven en burgers moeten oppassen met cryptocurrency’s. Dat de regering dan toch besluit om cryptocurrency te legaliseren, is veelzeggend.
Veel waterkracht
In Laos wonen zeven miljoen mensen en het land herbergt enorme waterkrachtbronnen. Volgens Bitcoin Magazine is de potentiële opwek 26,5 Gigawatt, dit maakt de Democratische Volksrepubliek Laos tot een van de landen met de meeste waterkrachtbronnen in Zuidoost-Azië. Dit is ontzettend aantrekkelijk voor miningbedrijven, want zo zijn ze duurzaam en vaak is energie uit waterkracht ook nog eens goedkoop.
“Hoe je het ook wendt of keert, Laos heeft een overvloed aan energiecapaciteit en weinig interne vraag om daar iets mee te doen,” vertelt David Tuck van Lyriant Advisory in een interview met de Financial Times.
Laos heeft de potentie om op een groene manier de bitcoin mining industrie te ondersteunen en lijkt daar nu voorzichtig op in te zetten. Het is natuurlijk nog maar afwachten hoe dit zich de komende tijd gaat ontwikkelen, maar het kan voor het land een mooie kans zijn om de overvloed aan energie om te zetten in kapitaal.
Volgens Tuck is dit een positieve ontwikkeling voor de mining-sector omdat deze internationaal flink onder druk heeft gestaan vanwege de vermeende klimaatafdruk. Mining kan een manier zijn voor de overheid van Laos om de druk van de schuldenberg van bijna 14 miljard Amerikaanse dollars enigszins te verminderen.
Zes bedrijven mogen beginnen
De bedrijven die een licentie hebben gekregen om bitcoin te verhandelen en te minen, zijn onder meer Wap Data Technology Laos, Phongsubthavy Road & Bridge Construction Co., Sisaket Construction Company Limited, Boupha Road-Bridge Design Survey Co., Ltd., Joint Development Bank en Phousy Group.
Grote overheidsoperatie
Een groot aantal overheidsinstanties, onder leiding van het ministerie van Technologie en Communicatie, is nu belast met het onderzoeken en vaststellen van regels en voorschriften voor het gebruik van bitcoin en andere cryptocurrency’s in Laos. Denk hierbij aan uiteraard het ministerie van Financiën, het ministerie van Planning en Investeringen, het ministerie van Energie en Mijnen, het Ministerie van Openbare Veiligheid, de Bank van Laos en de Électricité du Laos.
Kritiek uit het Westen
Net als El Salvador krijgt Laos vanuit de Westerse wereld meteen kritiek op de plannen om zich financieel in een betere positie te werken via bitcoin. “Je moet je altijd zorgen maken als landen met een zwak juridisch raamwerk zich gaan inmengen met dingen als cryptocurrency’s,” aldus Zachary Abuza, een professor aan het Nationaal Oorlogscollege in Washington. Wat mensen die dit soort uitspraken doen vergeten is dat landen als Laos en El Salvador weinig opties meer over hebben.
“Zeggen dat het financiële systeem van Laos ‘onvolwassen’ is, zou een grof understatement zijn, we moeten ons zorgen maken als ze deze plannen snel doorzetten,” zo ging Zachary Abuza verder. De overheid van Laos is de laatste tijd onder scherp toezicht van de Financial Action Task Force, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties komen te staan om witwaspraktijken in het land aan te pakken.
De voorgestelde regelgeving werd afgelopen vrijdag besproken tijdens een vergadering. Als de nieuwe regelgeving enigszins werkbaar blijkt, dan kan Laos een deel van de miners opvangen die niet meer in China mogen werken.
The post Waarom Bitcoin mining en handel gelegaliseerd kan worden in dit Aziatische land appeared first on BTC Direct | Nieuws.