Iedereen is inmiddels waarschijnlijk wel op de hoogte van de soap rondom Elon Musk, Tesla en bitcoin. Het begon ongeveer twee weken geleden, met het statement van Tesla dat ze vanaf heden geen bitcoin meer accepteren als betaalmiddel. Musk deelde dit bericht op Twitter. Tesla zal pas weer bitcoin accepteren als de mining-industrie grotendeels is overgestapt op duurzame energie.

De eerste stappen daartoe lijken gezet, want Michael Saylor geeft aan afgelopen weekend een meeting tussen Musk en enkele Noord-Amerikaanse bitcoin miners opgezet te hebben. Vanuit de bitcoin gemeenschap wordt er gemengd gereageerd op de bijeenkomst. Sommige bitcoiners zijn van mening dat dit ten koste gaat van de decentralisatie van het netwerk.

Wat is er besproken tijdens de ontmoeting?

Het voornaamste doel van de bijeenkomst was om miners te vragen transparanter te zijn over hun energieverbruik. De Noord-Amerikaanse miners zijn onder toeziend oog van onder andere Michael Saylor en Elon Musk tot een akkoord gekomen over het publiceren van gegevens over hun energieverbruik. Met name de hoeveelheid duurzame energie die ze momenteel gebruiken voor hun operatie en de doelen waar ze wat dat betreft naartoe werken.

Daarnaast hebben ze afgesproken om andere miners van over de hele wereld te vragen hetzelfde te doen. Op het eerste gezicht een overeenkomst die weinig kwaad kan. Het enige wat de miners volgens de berichtgeving hebben afgesproken is om inzicht te geven in hun energiemix.

Als bitcoin-mining daadwerkelijk een katalysator is voor het gebruiken van duurzame energie, dan is dit een mooie manier om dat in kaart te brengen. Zolang het hierbij blijft lijkt dit op het eerste gezicht geen schadelijke overeenkomst voor bitcoin. Daarnaast is bitcoin een fenomeen van de vrije markt en in een vrije markt staat het iedereen vrij om samen te scholen als ze daar heil in zien.

Veel bitcoiners niet blij met bijeenkomst

Niet iedere bitcoiner is blij met de ontmoeting tussen Saylor, Musk en de Noord-Amerikaanse miners. “De aanvalsvector van mining is altijd samenspanning geweest. De “mining raad” kan samenspannen om blokken te negeren die niet met schone energie zijn gemined, om die macht vervolgens uit te breiden naar het censureren van transacties omdat ze niet voldoen aan de wetgeving van de staat,’ aldus Twitteraar Ragnarly.

Ragnar heeft er gelijk in dat dit een mogelijk scenario is, maar op basis van wat er qua informatie naar buiten komt is het ietwat voorbarig. Het enige wat er is afgesproken is om transparant te zijn over het energieverbruik en de gebruikte energiemix. De aanval die Ragnar hier beschrijft is zeer onwaarschijnlijk.

Daarbij is bitcoin nog altijd een goed van de vrije markt. Het staat iedereen vrij bitcoin te gebruiken op de manier waarop hij of zij dat goed acht. Als je erin gelooft dat bitcoin de wereld op allerlei verschillende manieren kan verbeteren, dan zal ook dit een “aanval” zijn die bitcoin wel overleeft. Als het huidige financiële systeem minder efficiënt met energie omspringt dan bitcoin, dan komt dat uiteindelijk wel uit. De komende weken zal er vast meer duidelijkheid komen over de bijeenkomst.

The post Waarom bitcoin stijgt: Ontmoeting Elon Musk en Noord-Amerikaanse BTC miners appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!