Waarom blijven Turken crypto omarmen terwijl de lira blijft kelderen?

Op dit moment verkeert Turkije in een penibele economische situatie. De fiat valuta van Turkije, de lira, is de afgelopen weken niet gestopt met depreciëren. Daarom heeft een grote meerderheid van de Turken nu een veilige haven gevonden in cryptocurrencies. Die vinden ze vooral in Bitcoin en Tether.

Turkije verkiest crypto boven lira

We zien dat cryptocurrencies vooral in ontwikkelingslanden omarmd worden. Met name in die landen waar het economische beleid van de regering niet bepaald vertrouwd wordt door de bevolking. Dit is precies het huidige geval met Turkije.

Volgens een woensdag gepubliceerd rapport van Wall Street Journal kan de Turkse lira niet zomaar ophouden met kelderen. Dit laat de Turken voor een moeilijke beslissing staan. Maar zoals blijkt, is die beslissing toch niet zo moeilijk.

Zelfs als je bedenkt dat cryptocurrencies misschien nog riskantere soorten activa zijn, zien we toch dat Turken zich meer op crypto blijven richten. Velen doen dit ter afdekking van de enorme inflatie.

Volgens blockchain analytics firma Chainalysis is crypto in Turkije behoorlijk populair geworden. De handelsvolumes in crypto met de lokale munt liepen op tot gemiddeld $1,8 miljard per dag over slechts drie beurzen.

Intussen vertoont de lira, die hard in waarde blijft kelderen, momenteel geen tekenen van herstel. In wat als haar slechtste prestatie in bijna 20 jaar wordt geclassificeerd, verloor de lira naar verluidt alleen al in 2021 meer dan 44% van haar waarde.

Interessant is dat veel economen en deskundigen geloven dat de torenhoge inflatie in Turkije verantwoordelijk kan zijn voor de benarde toestand van de lira. Bedenk dat juist vorige maand de inflatie 36% bereikte. Economen voorspelden toen dat de inflatie nog hoger zou kunnen oplopen.

Als de inflatie hoger wordt, betekent dat natuurlijk steevast meer druk op de toch al gehavende lokale munt. Intussen staat de wisselkoers van de lira op het moment van schrijven op 13,28 tegen $1.

Het artikel Waarom blijven Turken crypto omarmen terwijl de lira blijft kelderen? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!

Deel dit bericht