De bitcoin (BTC) koers heeft vandaag de $50.000 doorbroken. Dat is een niveau dat sinds eind 2021 niet meer geëvenaard is. Maar wat zorgde er nou voor dat deze zo hard is gestegen? Dit zou te maken kunnen hebben met verschillende factoren, zoals liquidaties, de bitcoin ETF’s en een lagere selling pressure van bitcoin miners. Hieronder nemen we de zaak onder de loep.

De redenen voor de bitcoin stijging van vandaag

Een veelgenoemde reden voor de sterke toename van de bitcoin prijs vandaag, zijn de bitcoin ETF’s. Deze Exchange-Traded Funds zagen afgelopen week een enorme toename van fondsen, met een instroom van maar liefst $1,1 miljard. BlackRock’s IBIT fonds bijvoorbeeld, overtrof 99,98% van alle andere ETF’s nadat het $3,19 miljard binnenhaalde sinds 11 januari.

Tot voor kort waren er enige zorgen over de ETF’s, aangezien Grayscale’s ETF (GBTC) het niet zo goed deed. Het beursfonds zag een enorme hoop geld naar concurrenten verdwijnen. Een groot deel van de instroom van alle bitcoin ETF’s waren dan ook afkomstig van Grayscale’s fonds. Die uitstroom lijkt echter op te houden, terwijl de instroom van de andere ETF’s juist door blijft gaan. 

Liquidaties zorgen voor snelle stijging

Het specifiek overtreffen van de $50.000 grens vandaag is wellicht te wijten aan de enorme reeks liquidaties die plaatsvonden. In de afgelopen 4 uur is er maar liefst $106 miljoen aan posities geliquideerd. Daarvan waren het grootste deel short-posities, die gezamenlijk $94 miljoen omvatten. De overige 12 miljoen dollar waren long-posities.

Bij een liquidatie wordt een handelaar gedwongen om zijn of haar positie te sluiten. Dit wordt gedaan om verdere verliezen te beperken. Dit kan leiden tot een versnelling van de stijging van de koers. Onder andere omdat deze handelaren gedwongen worden om dezelfde activa te kopen die ze eerder hadden verkocht, om hun shortposities te dekken.

De koers lijkt wel moeite te hebben met het onderhouden van een niveau boven de $50.000. Het vormt een belangrijk psychologisch niveau, dat lastig te doorbreken is. Momenteel bevindt de bitcoin prijs zich net onder deze grens, en doorbreekt deze van tijd tot tijd. Of de prijs de $50.000 daadwerkelijk achter zich zal laten, is nog onzeker.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Het bericht Waarom de bitcoin koers vandaag de $50.000 doorbrak verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!