De Zwitserse Nationale Bank is een partnerschap aangegaan met vijf vooraanstaande wereldwijde financiële instellingen om kennis te maken met centrale bank digitale valuta’s (CBDC’s). Door dit partnerschap integreerde de instelling met succes CBDC’s in het banksysteem. Maar waarom dringt Europa juist nu zo aan op CBDC’s?
Zwitserse Nationale Bank leidt in een CBDC proef
Volgens een publicatie van Bloomberg onderzochten vooraanstaande financiële instellingen hoe CBDC-transacties binnen het Zwitserse financiële netwerk kunnen worden afgewikkeld. In het rapport staat dat de instellingen CBDC’s in hun bankkaders integreerden.
Naast de Zwitserse Nationale Bank waren de andere instellingen in dit project onder meer Citigroup Inc, Credit Suisse Group AG, Goldman Sachs Group Inc, Hypothekarbank Lenzburg AG en UBS Group AG.
Het CBDC-proefproject maakte deel uit van een initiatief dat “Project Helvetica” genoemd wordt. Het doel van het project is om deze leemte op te vullen en na te gaan of een cryptocurrency uitwisselingsplatform deze functionaliteit zou kunnen bieden.
Hoewel de proef een succes was, slaagde ze er niet in andere kwesties rond het gebruik van CBDC’s aan te pakken. Deze kwesties omvatten cyberbeveiliging en de vraag of CBDC’s gebruikt kunnen worden om grote transacties te verwerken.
Europese landen hebben zich de afgelopen tijd actief beziggehouden met het onderzoeken van CBDC’s en hoe deze digitale activa in de bestaande financiële systemen kunnen worden geïntegreerd.
In oktober 2021 rondde de centrale bank van Frankrijk, Banque de France, een 10 maanden durend testproject voor een CBDC af. Bij het project waren Euroclear en enkele van de voornaamste plaatselijke bankinstellingen betrokken.
Er werd nagegaan hoe een CBDC in de Franse schuldenmarkt kan worden geïntegreerd. De CBDC werd tijdens de proeffase gebruikt om transacties met staatsobligaties af te wikkelen.
De Deputy Chief Executive van Euroclear Finance, Isabelle Delorme, liet weten dat de proef geslaagd was. In haar verklaring zei Delorme dat de proef heeft aangetoond “dat digitale valuta’s van centrale banken veilig en zeker kunnen afrekenen.”
Ook de Bank of England kijkt naar CBDC’s. Ze ging onlangs een partnerschap aan met grote instellingen, waaronder Ripple, om dit product te onderzoeken.
Het artikel Waarom dringt Europa nu zo aan op CBDC’s? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.