Vlak voor het weekend werd een interview met Gary Gensler gepubliceerd. De voorzitter van de SEC zei tegen New York Magazine dat op Bitcoin na, alle andere crypto’s onder de landelijke effectenwetgeving zou moeten vallen. Met andere woorden, onder zijn bewind.
Alles behalve Bitcoin valt onder regels SEC
Gensler runt namelijk de Securities and Exchange Commission (SEC), deze overheidsorganisatie is in het leven geroepen om security’s (effecten) te reguleren. Om dit zo effectief mogelijk te doen, moet wel duidelijk zijn wat dan precies security’s zijn en dus onder de effectenwetgeving valt.
Zeker in de cryptowereld is hier veel debat over, maar voor Gensler is het heel simpel: alle crypto’s behalve Bitcoin zijn security’s.
Hij voegde eraan toe dat andere cryptoprojecten effecten zijn omdat er een groep in het midden zit en het publiek winst verwacht op basis van die groep,’ wat volgens hem niet het geval is met Bitcoin.
Crypto’s testen
Om te bepalen of iets wel of geen security is, wordt vaak de Howey-test gebruikt. De Howey-test is een juridische test die wordt gebruikt om te bepalen of een belegging onder de Amerikaanse effectenwetgeving valt.
De test is vernoemd naar de zaak SEC v. Howey uit 1946, waarin het Amerikaanse Hooggerechtshof de criteria vaststelde die moeten worden gebruikt of iets een security is.
De Howey-test bestaat uit vier criteria:
- Er moet sprake zijn van een investering van geld
- Er moet sprake zijn van een gemeenschappelijke onderneming
- Er moet een verwachting zijn van winst
- De winst moet voortkomen uit de inspanningen van anderen
Als een transactie aan deze criteria voldoet, wordt dit beschouwd als een security en valt deze onder de SEC. Dit kan dus ook van toepassing zijn op bepaalde crypto’s, en de kans wordt alleen maar groter als een crypto is uitgegeven via een Initial Coin Offering (ICO). Dit is wel afhankelijk van hoe ze zijn gestructureerd en verhandeld.
Ripple kan boegbeeld worden
Sinds december 2020 is er een rechtszaak gaande tussen Ripple en de SEC, en dat gaat precies hier om. De SEC zegt dat XRP, de crypto van Ripple, een security is en dat deze met een winstverwachting verkocht zijn door Ripple. En als ze hard kunnen maken dat XRP een security is, dan is XRP illegaal verkocht, want de SEC is niet op de hoogte gesteld destijds. Advocaten van Ripple beweren juist dat XRP een commodity is.
De term commodity’s wordt normaal gesproken gebruikt voor grondstoffen en bulkgoederen. Denk hierbij aan agrarische producten (aardappelen, fruit) maar ook olie en metalen (goud, zilver).
Deze commodity’s kan je op normale beurzen verhandelen. Vaak niet eens in de echte grondstof in het echte product, maar in afgeleide producten zoals termijncontracten en fondsen. Dan probeer je te profiteren van de prijs, zonder dat je een silo hoeft te bouwen om de aardappelen in op te slaan.
Commodity is ook niet veilig
Als uit de rechtszaak blijkt dat XRP een commodity is, dan zou deze crypto moeten vallen onder de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Maar gek genoeg deelt Rostin Behnam, de voorzitter van de CFTC, de mening van Gary Gensler van de SEC. Ook Benham zegt dat alle crypto’s behalve Bitcoin security’s zijn.
Dat is een opvallende uitspraak, omdat Behnam niet lang geleden zei dat ook Ethereum een digitale grondstof is. Voor die uitspraak hoeven we alleen maar terug naar oktober 2022. Destijds gaf Behnam antwoord op de vraag welke cryptocurrency’s kwalificeren als digitale grondstof en welke als security.
Er bestaat een mogelijkheid dat hij van mening is veranderd over Ethereum vanwege de overstap van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Niet lang geleden riep SEC-voorzitter Gary Gensler namelijk dat alle Proof-of-Stake assets mogelijk als security kwalificeren. Gensler zei hierover:
‘Investeerders verwachten een winst op basis van het werk van anderen.’
Ofwel punt 4 van de Howey-test.
Contentspecialist gezocht
Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!
The post Waarom maken wetgevers verschil tussen Bitcoin en andere crypto’s? appeared first on BLOX | Nieuws.