Solana is de afgelopen 7 dagen 60% gedaald. Op FTT na, is geen andere coin uit de top 100 zo hard gezakt. Waarom wordt de koers van Solana harder geraakt dan die van andere crypto’s?
Alleen FTT presteert slechter dan Solana
Het overzicht hieronder komt van de website Coincodex. De coins zijn gerangschikt op welke het hardst gedaald zijn binnen een periode van 7 dagen.
Alleen crypto’s die in de top 100 qua marktkapitalisatie staan worden meegenomen. Marktkapitalisatie wordt berekend door het aantal beschikbare coins te vermenigvuldigen met de huidige koers.
FTT, de crypto van de gevallen cryptobeurs FTX staat bovenaan, gevolgd door Solana. Daarna is er een gat van 16 procentpunt met de nummer drie op de lijst. Hieruit zou je kunnen opmaken dat Solana onevenredig hard wordt geraakt door wat er bij FTX gebeurt.
Is daar een reden voor?
Eigenaar FTX grote investeerder Solana
Sam Bankman-Fried (SBF), de oprichter van FTX, is al lange tijd verbonden aan Solana. Via zijn cryptofonds Alameda Research heeft SBF flink in het project geïnvesteerd. Sterker nog, hij beloofde ook ooit om de volledige voorraad SOL van een belegger te kopen toen deze nog slechts 3 dollar per munt kostte.
‘Verkoop me alles wat je wilt. En dan oprotten,’ twitterde SBF in januari 2021.
Solana Labs heeft geen FTT
De oprichters van Solana proberen te redden wat er te redden valt.
‘We zijn gelanceerd in 2020 nadat de markten instortten en de wereld op slot ging, controverse zit in ons DNA en we komen er samen doorheen,’ tweette Solana-oprichter Anatoly Yakovenko.
Yakovenko zei dat Solana Labs niet geïnvesteerd heeft in FTX of FTT. Hij voegde eraan toe dat de fondsen van het bedrijf in dollars worden gehouden, en dat ze genoeg geld hebben om het ongeveer 30 maanden vol te houden.
‘Wij hebben onze lessen geleerd in 2018,’ voegde hij eraan toe, verwijzend naar de cryptomarktcrash van dat jaar.
Raj Gokal, een andere oprichter van Solana, zegt dat het ecosysteem sterker wordt na elke val.
‘Het verschil is dat we deze keer met 10x meer zijn om samen te werken. De volgende keer zijn het weer er 10x meer,’ opperde Gokal. ‘Elke keer zijn we sterker. De basis is beter. Hetzelfde geldt voor crypto in het algemeen.’
Staken Solana uitleg
Wat kan je verwachten van de koers van Solana? Zijn de helende woorden van de oprichters genoeg om het tij te doen keren? Waarschijnlijk niet.
Voor we zeggen waarom is het goed om te weten dat Solana beveiligd wordt door een proof of stake systeem. Dit houdt in dat je Solana kan vastzetten voor een onbepaalde tijd en je hiermee zeggenschap krijgt over het netwerk. Staken geeft je niet alleen een stem, maar je wordt ook beloond met rente.
Er zijn miljoenen tokens van Solana verkrijgbaar op de vrije markt via beurzen en apps zoals BLOX ,maar daarnaast worden er ook nog miljoenen tokens gestaked.
Pijn lijkt nog niet voorbij
En daar zit de crux op dit moment. Volgens Solana Compass hebben gebruikers verzoeken ingediend om 32 miljoen SOL-tokens los te maken van staken. Dit wordt deactiveren genoemd. Elke ‘epoch’ kunnen er verzoeken ingediend worden om SOL te unstaken en deze worden aan het einde van de epoch vrijgegeven.
De afgelopen epochs zijn er al meer dan 60 miljoen Solana’s gedeactiveerd en over een paar uur komen daar weer 32 miljoen bij (verschil deactiveren en activeren). Vermenigvuldig dat met de huidige Solana koers van 14,89 euro en je komt uit op een waarde van 500 miljoen euro.
Solana heeft een totale voorraad van 533.113.807 tokens. Met andere woorden, als we het totaal van de komende en de voorgaande epochs optellen (92 miljoen SOL), dan kan in potentie 17,5% van de volledige voorraad op de markt gedumpt worden.
De pijn lijkt nog niet voorbij.
The post Waarom Solana harder geraakt wordt dan andere crypto’s, dit kan je verwachten appeared first on BLOX | Nieuws.