De bitcoin koers schoot woensdag omhoog na de positieve inflatiedata (CPI lager dan verwacht). Bitcoin klom omhoog naar 70.000 dollar, maar daar bleek de weerstand te groot. Vervolgens kreeg de markt ook nog eens de deksel op de neus van de Federal Reserve (Amerikaanse centrale bank).

“Wij zoeken naar iets dat ons meer vertrouwen geeft over het dalen van de inflatie”, aldus voorzitter Jerome Powell tijdens zijn persconferentie.

Opvallend is dat de futuresmarkt dat vertrouwen al wist te vinden. Zij zien momenteel een kans van meer dan 70% op een eerste renteverlaging in september. Daar lijken ze bij de Fed helaas nog niet zo van overtuigd.

Gratis Financiële Nieuwsbrief?

Vind jij macro-economie interessant?

Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.

Ruim 2.500 mensen gingen je voor!

Elke maandag en donderdag stuur ik helemaal gratis nieuwe edities uit.

Vertrouwen is het sleutelwoord

Het woordje “vertrouwen” lijkt op dit moment de sleutel voor de Amerikaanse centrale bank. Jerome Powell nam dat woord tijdens zijn persconferentie zo’n 20 keer in de mond. Dat ze momenteel wat huiverig zijn om positieve uitspraken te doen over de inflatie, is natuurlijk het gevolg van een 2023 – Q1 2024 trauma.

In december 2023 verklaarde de Amerikaanse centrale bank zo ongeveer de overwinning op de inflatie. Dat was een grote fout, want daarna schoten de financiële markten omhoog en gingen Amerikanen weer als een gek consumeren.

Het resultaat? De inflatie schoot omhoog gedurende de eerste maanden van 2024.

Voor nu willen Powell en zijn kompanen het verloop van de inflatie dus nog wat langer aankijken, voordat ze ons renteverlagingen gaan beloven. Dat neemt niet weg dat de data van deze week zeer positief was voor bitcoin. Precies dat maakt het zo vreemd dat we geen positieve koersreactie zagen.

Geen last van de hoge rentes, effect op bitcoin koers?

De voornaamste reden waarom de Federal Reserve zoveel moeite heeft om de inflatie omlaag te krijgen, zit in de sterke Amerikaanse economie. In tegenstelling tot in het verleden is men in Amerika wat minder afhankelijk van bankleningen, waardoor het strenge monetair beleid weinig impact op de economie heeft.

Ook hebben veel mensen hun hypotheekrente voor lange tijd vastgelegd, waardoor zij nog steeds extreem lage rentes betalen. Daardoor gaat er relatief weinig geld naar hypotheken en blijft er meer geld over om te consumeren, wat natuurlijk voor inflatie zorgt.

Image

Toch lijkt er nu een positieve trend gaande, wat een positief op bitcoin en de rest van de markt voor risico-assets zou moeten hebben. In die zin is het opvallend om te zien dat bitcoin momenteel nog achterblijft en moeite heeft om hogere koersen aan te tikken.

Ook zien we bitcoin de afgelopen maanden matig presteren ten opzichte van traditionele beursindices, wat over het algemeen geen goed signaal is voor de markt.

Renteverwachtingen september VS. Bron: CME Group

Wat dat betreft is het te hopen dat de verwachtingen van futures-handelaren uitkomen en we mogelijk in september al de eerste renteverlaging van de Federal Reserve krijgen. De hoop daarop is de afgelopen week in ieder geval flink toegenomen, nu de bitcoin koers nog…

Het bericht Waarom stijgt bitcoin niet na de positieve inflatiecijfers uit Amerika? verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!