Waarom stijgt de bitcoin koers terwijl de Federal Reserve de rente verder heeft verhoogd? Langzaam maar zeker komt het einde van de rentecampagnes van de grote centrale banken in zicht. We zien immers duidelijk terug in de inflatiedata, met name in de Verenigde Staten, dat het beleid van de centrale banken erin slaagt om de inflatie omlaag te drukken.
Het probleem voor Federal Reserve voorzitter Jerome Powell in Amerika is dat de economie veel te sterk blijft, waardoor het niet onlogisch is als de Federal Reserve wellicht met NOG een renteverhoging op de proppen komt.
Nog een renteverhoging?
Er heerst een bepaalde spanning tussen economische groei en inflatie. Op dit moment probeert de Federal Reserve de inflatie omlaag te krijgen met renteverhogingen. Meestal vertraagt daarmee ook de economische groei of ontstaat er zelfs een recessie.
In dit geval blijft de Amerikaanse economie echter verrassend weerbaar, waardoor het gevaar ontstaat dat de inflatie terugkomt. Als de economie sterk blijft, dan kan de consumptie immers ook op peil blijven en de consumptie drijft de inflatie.
Wat opviel aan de persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell na het rentebesluit van gisteren (verhoging van 0,25 procent) is dat hij de inflatie niet naar 2 procent ziet terugzakken tot het jaar 2025.
Dat zou betekenen dat we nog twee jaar (!) moeten wachten voordat de inflatie terug is bij het target van de Federal Reserve. Natuurlijk zou dat niet het geval zijn als er een recessie uitbreekt, want dan dalen de consumptie en in het verlengde daarvan de inflatie nog veel sneller.
Het gevaar bestaat echter wel dat de inflatie een nieuwe opwaartse swing maakt als de Amerikaanse arbeidsmarkt niet significant verzwakt de komende maanden. Verder deelde Powell dat zijn centrale bank op dit moment geen recessie meer verwacht.
Wat betekent dit voor bitcoin?
In principe zou het een fantastisch scenario voor bitcoin zijn als we inderdaad geen recessie krijgen. Een recessie betekent op de korte termijn immers dat mensen moeten vluchten naar veiligheid. Iemand die zijn baan verliest en weinig tot geen reserves bezit moet risico-assets verkopen om het hoofd boven water te houden.
Wat dat betreft is het niet onlogisch dat we in een recessie vaak zien dat mensen hun risico-assets als eerste in de verkoop gooien. Mocht de recessie er wel komen, dan is het vooral wachten op het moment dat de Federal Reserve weer met een nieuwe renteverlaging op de proppen komt.
Gezien de bovenstaande grafiek en data van Bloomberg lijkt het erop dat de markt in het eerste kwartaal van 2024 de eerste renteverlagingen verwacht van de Federal Reserve.
Vaak zie je dat de koersen daarna weer aantrekken. Mocht er ondanks de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve daadwerkelijk geen recessie komen, dan zou ons die ellende bespaard blijven.
Op de lange termijn kan het juist wel weer interessant zijn voor bitcoin, omdat het betekent dat de Federal Reserve gedwongen is om de rente te verlagen en de economie te stimuleren. Meestal zorgt dat voor een verdere uitholling van de koopkracht van de dollar, waardoor mensen op zoek gaan naar alternatieven en mogelijk bij bitcoin uitkomen.
The post Analyse: Waarom stijgt bitcoin terwijl de Federal Reserve de rente verhoogt?
appeared first on Crypto-Insiders.