Michael Eisink is 20 jaar psycholoog en coach. In 2017 ontdekte hij de wondere wereld van bitcoin en sindsdien is hij besmet met de cryptokoorts. In zijn columns bekijkt hij crypto door het oog van een psycholoog.
Op het moment van schrijven is de bitcoin koers driemaal afgewezen op het 25.000 dollar niveau en is de koers in een vrije val beland. Het aantal scams dat werd gerapporteerd naarmate de koersen stegen, zal nu weer wat afnemen. Zodra de bodem wordt afgewezen en de koersen weer oplopen zal je het gezegde “not your keys, not your coins” weer vaker gaan horen. Dit betekent (zoals je weet) dat het het meest veilig is om je coins op te slaan op een cold storage device zoals een Ledger Nano X, Trezor model T of een Ellipal Titan bundle waarvoor je een passphrase nodig hebt om toegang te krijgen. Je kunt er eventueel voor kiezen je passphrase in een titanium plaatje te graveren zodat je ook na een brand nog kunt beschikken over je coins.
Crypto-investeerders maken kosten-batenanalyse
Bij het FTX-debacle werd maar weer eens pijnlijk duidelijk dat dit adagium niet door iedereen wordt nageleefd. Met alle pijnlijke gevolgen van dien. Dit werpt de vraag op hoe het kan het dat mensen hun coins niet op een veilige manier opslaan.
Enerzijds zal er wellicht een drempel bestaan bij het aanschaffen van een cold storage device wanneer iemand slechts een beperkte hoeveelheid crypto heeft uitstaan. Er zal in dat geval een kosten-batenanalyse worden gemaakt waarna besloten wordt dat het de kosten niet loont. Ook is het goed mogelijk dat het te ingewikkeld wordt gevonden een Ledger te installeren of te gebruiken. Er kunnen legio redenen zijn waarom mensen besluiten geen externe opslag van hun crypto te gebruiken.
Lees verder na onderstaand invulformulier.
Tegenslagen worden onderschat
Eén van de redenen kan psychologisch van aard zijn. Ik denk hierbij aan de optimism bias. De optimism bias kan worden omschreven als de neiging om de kans op het meemaken van positieve gebeurtenissen te overschatten en de kans op het meemaken van negatieve gebeurtenissen te onderschatten.
We wanen ons dus structureel te veilig. Hoewel deze denkfout je wellicht beschermt tegen depressie, piekeren en te lang twijfelen; zorgt het er ook voor dat je kansen op het meemaken van een ongeluk of tegenslag te klein inschat en je te weinig voorzorgen neemt. Niemand gaat er van uit dat hij een verkeersongeval meemaakt als hij naar huis rijdt of dat hij een ernstige ziekte krijgt in het komende jaar. Dat is maar goed ook, we zouden de deur niet meer uitgaan en zouden hypochonder worden. Teveel optimisme daarentegen kunnen we ook wel roekeloosheid noemen en is het andere uiterste…
Dit optimisme-effect is zonder meer in het spel wanneer men denkt dat hun bezit veilig is op de exchange van voorkeur. We zagen het eerder in de geschiedenis van crypto gebeuren bij bijv. Mt. Gox, FTX en helaas nogal wat andere platformen. Ook al wordt er na dit soort narigheid flink gewaarschuwd door (social) media, er blijft een aanzienlijke groep mensen die flinke tegoeden laat staan op exchanges. Aan al die mensen zou ik dan ook het advies willen geven hun roze bril af en toe eens af te zetten. De kans is altijd aanwezig dat er iets misgaat met een exchange en je al je tegoeden verliest. Daarna zal je je pas echt depressief voelen!
Not your keys, not your coins… je zult het na het kwijtraken van je coins niet meer vergeten maar bedenk: voorkomen is beter dan genezen!
The post Analyse: Waarom veel bitcoin investeerders hun BTC niet veilig bewaren
appeared first on Crypto-Insiders.