Bitcoin (BTC) heeft een lange weg afgelegd. Wat ooit begon als een obscure technologie, gebruikt door een handjevol techneuten en dark web-enthousiastelingen, is nu een begrip in de financiële wereld. Van Wall Street-reuzen zoals BlackRock tot overheidsinstanties die ermee experimenteren: Bitcoin is populairder dan ooit. Je kunt er zelfs je hamburger mee afrekenen! Toch blijft de cryptokoning weerstand oproepen bij sommige grote namen. Waarom is Bitcoin voor hen zo moeilijk te omarmen? Laten we duiken in de argumenten en de visie van een insider.

Van dark web naar mainstream

Bitcoin’s reis is indrukwekkend. Ooit werd het afgedaan als een speeltje voor criminelen, maar tegenwoordig omarmen institutionele spelers het digitale goud. Met een maximale voorraad van 21 miljoen munten, beveiligd door geavanceerde cryptografie en gesteund door fysieke middelen zoals energie en mining-hardware, is Bitcoin een uniek financieel experiment. Toch blijven zwaargewichten zoals Warren Buffett en JPMorgan Chase-CEO Jamie Dimon sceptisch. Voor hen is Bitcoin een “opgeklopte fraude” of simpelweg onbegrijpelijk.

Adam Back, CEO van Blockstream en een vroege Bitcoiner, snapt die scepsis maar deels. In een interview met Decrypt noemde hij het “verwarrend” dat zelfs techneuten, zoals de cypherpunks uit de begindagen, Bitcoin links lieten liggen. “Ze snapten code, peer-to-peer-netwerken, privacy en cryptografie,” zei Back. “Ze hadden een voorsprong, maar waren niet geïnteresseerd. Hoe dan?” Back, die in 2008 nog mailde met de mysterieuze Satoshi Nakamoto, denkt dat de ongrijpbaarheid van Bitcoin een grote rol speelt. “Sommigen zijn sceptisch over iets dat niet fysiek is, maar toch schaars.”

Critici blijven hameren

Neem Jamie Dimon, de baas van JPMorgan Chase. In 2023 haalde hij hard uit: “Hoe weet je dat het bij 21 miljoen munten stopt? Dat zegt iedereen!” Hij noemde Bitcoin een “opgeklopte fraude”, ook al gebruikt zijn bank blockchain-technologie – nota bene ontwikkeld door Satoshi. Dit soort kritiek is niet nieuw. Bitcoin werd geboren tijdens de financiële crisis van 2008, met een knipoog naar falende banken in het genesisblok. Voorstanders zien het als een schild tegen inflatie, juist door die ingebouwde schaarste. Maar voor traditionele financiële kopstukken blijft het een ongrijpbaar concept.

Waarom de weerstand?

Volgens Back heeft het te maken met mindset. “Mensen die goed zitten in het traditionele systeem – met een mooie baan, een hypotheek en geen directe zorgen – zien de meerwaarde van Bitcoin niet,” legt hij uit. Bitcoin is grassroots, gedecentraliseerd en los van de gevestigde orde. Dat maakt het voor sommigen moeilijk te vertrouwen, vooral als ze gewend zijn aan fiatgeld en centrale banken. “Als alles in je leven prima lijkt, waarom zou je dan overstappen op iets radicaal anders?” vraagt Back retorisch.

Toch groeit Bitcoin’s acceptatie gestaag. Van institutionele fondsen tot bedrijven die het als betaalmiddel accepteren, de cryptomunt bewijst zijn waarde. Zelfs overheden, die ooit huiverig waren, experimenteren nu met digitale activa. Maar voor critici zoals Dimon en Buffett lijkt Bitcoin een stap te ver – een symbool van disruptie die ze niet volledig vertrouwen.

Het bericht Waarom zijn er nog steeds Bitcoin-critici, ondanks zijn wereldwijde opmars? verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!