De Bitcoin koers staat onder druk sinds het bereiken van zijn all-time high van 73.800 dollar in maart. Deze week kregen we enorm positief nieuws over de inflatie in de Verenigde Staten, maar Bitcoin reageerde niet zoals gehoopt. Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen en is de bullmarkt misschien toch voorbij?
Gratis Financiële Nieuwsbrief
Meer leren over de economie en de financiële wereld? Neem dan gratis een abonnement op De Geldpers, een tweewekelijkse financiële nieuwsbrief.
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.500 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag een nieuw editie!
Vreemde week voor Bitcoin
Het was een vreemde week voor Bitcoin. Zoals gehoopt viel de inflatie in de Verenigde Staten lager uit dan verwacht, waardoor renteverlagingen van de Amerikaanse centrale bank (Federal Reserve) in theorie dichterbij komen.
De CPI was op alle fronten lager dan verwacht, de PPI was op alle fronten lager dan verwacht, maar de Federal Reserve was woensdag uiterst streng. Zij willen de komende maanden nog meer bewijs dat de inflatie onderweg is naar de gewenste 2,0% voordat ze nadenken over meerdere renteverlagingen in 2024.
Voor verwacht de Fed in 2024 slechts één renteverlaging door te voeren, terwijl dat er in maart nog drie waren. Om te illustreren hoe extreem dat is: in januari rekende de markt nog op 6-7 renteverlagingen dit jaar.
Wat dat betreft is het niet vreemd dat Bitcoin onder druk staat en de koers moeite heeft om naar boven uit te breken. Het macro-klimaat is op dit moment hoogst onzeker.
In de bovenstaande tabel met verwachtingen zien we dat de Fed zijn inflatieverwachtingen ook nog naar boven bijstelde ten opzichte van maart. Daarbij is nog geen rekening gehouden met de positieve data van deze week.
Wellicht dat we hiermee dus een te pessimistisch beeld hebben. Op basis van de data van deze week lijkt de dalende trend immers een vervolg te krijgen.
Markt en Federal Reserve in conclaaf
Opvallend is dat de markt direct reageerde op de lage inflatiescores van deze week. Meteen na de CPI-cijfers dook de marktrente op 10-jarige staatsobligaties omlaag en dat gebeurde opnieuw bij de publicatie van de PPI, die ook lager uitviel dan verwacht.
Het vreemde is dat de Bitcoin koers, maar ook de grote beursindices hier niet positief op reageerden. Normaal gesproken zie je dat Bitcoin en andere risico-assets als de AEX, Nasdaq en S&P 500, goed reageren op dalende rentes.
Nu lijkt de markt echter de strenge Amerikaanse centrale bank te geloven. Zij geven aan slechts één renteverlaging te verwachten voor 2024. Na de positieve inflatieprints van afgelopen week rekende de markt toch stiekem op minimaal. twee stuks.
Zorgwekkend voor mij is wel dat Bitcoin op dit moment moeite lijkt te hebben om de S&P 500, de Nasdaq en de AEX koers bij te houden. Het is al vreemd dat de koers niet positief reageerde op de goede inflatiedata, maar ook het onderpresteren ten opzichte van de grote beursindices is een slecht teken.
Het is wat dat betreft te hopen dat Bitcoin momenteel consolideert en ergens in de tweede helft van het jaar aan nieuwe koersexplosies kan beginnen.
Gratis Financiële Nieuwsbrief
Meer leren over de economie en de financiële wereld? Neem dan gratis een abonnement op De Geldpers, een tweewekelijkse financiële nieuwsbrief.
Abonneer je dan gratis op mijn nieuwsbrief De Geldpers.
Ruim 2.500 mensen gingen je voor!
Elke maandag en donderdag een nieuw editie!
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Wanneer gaat de Bitcoin koers weer stijgen? verscheen eerst op Newsbit.