Warren Buffet heeft het grootste deel van de kasreserves van zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway in Amerikaanse overheidsobligaties geïnvesteerd. De investeringslegende maakt die keuze vanwege de veiligheid en de huidige rente van 3,27 procent. Daarmee verslaat het Berkshire Hathaway van Buffet de inflatie niet, maar het is een behoorlijk risicovrij rendement.
De veiligheid van overheidsobligaties
De overheidsobligaties waar Buffet voor kiest zijn kortlopende obligaties met een looptijd van minder dan één jaar. In totaal heeft Berkshire Hathaway 75 miljard dollar (ongeveer 75 miljard euro), wat 60 procent van de kasreserves markeert, in Amerikaanse overheidsobligaties zitten. Dat is een stuk meer dan de 58,53 miljard dollar van begin 2022. Destijds had Berkshire Hathaway ook nog de beschikking over een ruimere kasreserve van 144 miljard dollar.
De beslissing van het fonds is waarschijnlijk een reactie op de flinke stijging van de rente sinds augustus 2021. Op 22 augustus van dit jaar kreeg je bijvoorbeeld 2,8 procent op jaarbasis voor obligaties met een looptijd van drie maanden. Vorig jaar lag dat percentage rond de 0 procent. In diezelfde periode zijn ook de obligaties met een looptijd van 12 maanden opgeklommen van een rente van 0 naar 3,35 procent.
Ondertussen zijn zowel bitcoin als goud, twee assets die in theorie fungeren als een hedge tegen inflatie, met respectievelijk 57 en 2,5 procent teruggevallen. Buiten die dramatische prestaties om genereren beide assets geen rendement, zoals overheidsobligaties dat wel doen. In die zin bieden de obligaties van de Amerikaanse overheid meer zekerheid. Met name omdat de Federal Reserve als uitgever het monopolie op de dollar heeft en in die zin niet failliet kan.
Buffet verwacht meer ellende
Het feit dat Buffet met Berkshire Hathaway zo groots inzet op Amerikaanse overheidsobligaties, betekent dat hij voor het komende jaar meer ellende verwacht. Meer ellende voor risico-assets als bitcoin en daarom kiest hij voor het gegarandeerde rendement van de overheidsobligaties. Dit doet Buffet ondanks de inflatie van 8,5 procent, die in feite betekent dat Berkshire Hathaway er qua koopkracht op achteruit gaat.
“Individuele investeerders zullen nu mogelijk het voorbeeld van Buffet volgen, gedreven door het rendement van minstens 3 procent op jaarbasis”, aldus Andrew Barry van Barron’s. Buffet is een zogenaamde waarde-investeerder. Dat type van investeerders kiest niet voor risico-assets als deze in zijn of haar ogen overgewaardeerd zijn. In dit geval maakt Buffet duidelijk dat hij en zijn kompanen dat idee hebben.
Is bitcoin nog een veilige haven?
De absolute schaarste maakt van bitcoin in theorie een veilige haven. Je koopt met bitcoin een stukje schaarste dat niemand van je kan afnemen. Dat maakt bitcoin een middel om jezelf te beschermen tegen alles wat de overheid kan bijdrukken. We zitten nu echter op een punt van de cyclus waarop een aantal grootheden verwachten dat de overheid even niet zoveel gaat bijdrukken. We hebben de geldprinterij en inflatie de afgelopen jaren al gehad en nu lijkt er een ‘magere periode’ aan te komen.
De echte bitcoin-puristen zullen in deze tijd nog braaf hun dagelijkse, wekelijkse of maandelijkse aankopen doen. Het grote publiek vaart echter vooral op de hype, die op dit moment compleet afwezig is. Combineer dat met de macro-economische onzekerheid die wordt gedreven door de torenhoge inflatie die we overal waarnemen, en het doemscenario voor bitcoin is compleet. Als we het gedrag van Buffet als een graadmeter voor de toekomst mogen gebruiken, dan belooft 2022 nog een pittig jaar te worden voor bitcoin.
The post Warren Buffet zet zijn geld op Amerikaanse overheidsobligaties, slecht teken voor bitcoin? appeared first on BTC Direct | Nieuws.