Worldcoin is een crypto die aan alle voorwaarden voldoet om de hype van een bullrun te voldoen: controversieel, mainstream nieuws schrijft erover en heeft een bekende founder. De marketingmachine draait op volle toeren. Maar wat als je 3 maanden geleden voor 1000 euro WLD kocht?
Worldcoin is 64% in waarde gedaald
We kunnen het alvast verklappen: dan sta je nu dik in de min. In die drie maanden is de waarde 64% gedaald. Die 1000 euro is nu nog maar 360 euro waard.
Precies 3 maanden geleden was de Worldcoin koers 8,40 euro. Twee weken daarvoor tikte Worldcoin zijn hoogste waarde ooit aan van 10,93 euro. Sindsdien is het kommer en kwel. Het is ook lastig te voorspellen of de bodem in zicht is.
Worldcoin kreeg klap na klap en werd in verschillende landen verboden, waaronder Spanje en Hong Kong.
Wat is Worldcoin en hoe is het ontstaan?
Worldcoin is een project dat streeft naar een universele digitale identiteit voor iedereen op aarde. Het is gebaseerd op blockchaintechnologie en maakt gebruik van een uniek verificatiesysteem met irisscans om iemands identiteit vast te leggen.
Het project wil zo een betrouwbaar en inclusief identiteitsnetwerk creëren dat mensen overal ter wereld toegang geeft tot financiële diensten, online platforms en andere digitale mogelijkheden.
Worldcoin werd in 2019 opgericht door Sam Altman (OpenAI), Alex Blania en Max Novendstern. De drijvende kracht achter het project is de overtuiging dat een universele digitale identiteit essentieel is om ongelijkheid te bestrijden en een meer rechtvaardige digitale wereld te creëren.
Eigen crypto en blockchain
Worldcoin introduceerde in november 2023 haar eigen cryptocurrency, genaamd WLD. WLD wordt gebruikt om gebruikers te belonen voor het promoten van Worldcoin en het verifiëren van andere gebruikers. Dit mechanisme moet de groei van het netwerk stimuleren.
Naast de lancering van de WLD-token, kondigde Worldcoin in april 2024 de ontwikkeling van haar eigen blockchain aan, genaamd World Chain. Deze Layer 2-blockchain is specifiek ontworpen om te voldoen aan de behoeften van het Worldcoin-protocol en biedt schaalbaarheid, lagere transactiekosten en meer privacy.
Waarom is Worldcoin zo controversieel?
Ondanks de nobele doelstellingen van Worldcoin, heeft het project veel kritiek gekregen. De bezorgdheden richten zich met name op de volgende punten:
1 | Privacy
Het gebruik van irisscans voor identificatie roept serieuze privacykwesties op. Irisgegevens worden gezien als gevoelige biometrische informatie die misbruikt kan worden voor surveillance en andere doeleinden.
Worldcoin benadrukt dat de irisscans op de telefoon worden opgeslagen en gecodeerd, en dat ze nooit worden gedeeld met derden. Echter, experts betwijfelen de veiligheid van deze opslagmethoden en waarschuwen voor de risico’s van datalekken.
2 | Toegankelijkheid
De werking van Worldcoin is afhankelijk van smartphones met een goede camera. Dit kan mensen in afgelegen gebieden of met beperkte toegang tot technologie uitsluiten. De initiatiefnemers van Worldcoin erkennen dit probleem en werken aan oplossingen, zoals offline verificatiemethoden.
3 | Ethische implicaties
Sommige critici zien Worldcoin als een poging om een gecentraliseerde identiteitsinfrastructuur te creëren die door een klein aantal bedrijven wordt beheerd. Dit zou kunnen leiden tot machtsmisbruik en beperking van individuele vrijheden.
4 | Alternatieven
Er bestaan andere benaderingen voor het creëren van digitale identiteiten die minder controversieel zijn, zoals systemen gebaseerd op self-sovereign identity (SSI). Deze technologieën geven individuen meer controle over hun eigen data en beperken de rol van centrale autoriteiten.
Wat kunnen we hiervan leren? Het is belangrijk om een open en kritische discussie te voeren over de technologie, de potentiële voordelen en risico’s, en de ethische implicaties voordat we Worldcoin of andere soortgelijke systemen op grote schaal implementeren.
Maar stel dat Sam Altman de wereld kan overtuigen van Worldcoin, dan is het
The post Wat als je 3 maanden geleden voor 1000 euro Worldcoin kocht? appeared first on BLOX | Nieuws.