De bitcoin koers kwakkelt al weken als gevolg van de macro-economische druk. Vanaf maart 2022 is de Amerikaanse centrale bank bezig aan een agressieve rentecampagne om de inflatie onder de duim te krijgen. Hoewel er een duidelijke trend van desinflatie zichtbaar is, blijven de hoge prijzen op sommige onderdelen plakken.
Het doel van dit artikel is om de macro-economische ontwikkelingen die deze week belangrijk zijn voor de bitcoin koers te bespreken. Voordat we dat doen, beginnen we traditioneel met een terugblik op de afgelopen periode.
Wil jij meer leren over macro-economische ontwikkelingen en meepraten met onze experts? Neem dan eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.
De wereldeconomie en bitcoin
Het was deze week een betrekkelijk rustig weekje op het gebied van macro-economie. De eerste interessante datapunten kwamen aan het begin van de week binnen met de Manufacturing en Services PMIs van enkele grote economieën. PMIs zijn als het ware gezondheidsmeters van de industrie en de dienstensector, met name die laatste is van cruciaal belang voor moderne westerse economieën.
In de bovenstaande grafiek zien we de globale gemiddelden van de PMIs. Waar Manufacturing (de industrie) al enige tijd onder de 50 (recessie-indicator) uitkomt, zit de dienstensector nog altijd boven die belangrijke grens. We zien echter dat ook deze (Services, lichtblauw) nu aan een significante daling is begonnen. Dat wijst erop dat de wereldeconomie nu langzaam de renteverhogingen van de centrale banken begint te voelen.
Verder stond deze week in het teken van de toespraak van Jerome Powell, de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank tijdens het Jackson Hole Economic Symposium. Dit wordt wereldwijd ook wel gezien als het belangrijkste jaarlijkse evenement voor centrale bankiers.
In 2022 shockeerde Powell de markten met een harde toespraak, waarin hij zich negatief uitsprak over de economische vooruitzichten. Als gevolg daarvan donderde de bitcoin koers bijvoorbeeld onder de 20.000 dollar (nog voordat FTX implodeerde).
Dit jaar was de toespraak van Powell echter minder spectaculair en hield hij zijn toespraak zo neutraal mogelijk. Hij erkende de desinflatie, maar gaf toe dat er ook wat elementen in de inflatie waren die jammer genoeg blijven haken. “We hebben nog een lange weg te gaan”, aldus Powell.
Hiermee hield de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank vakkundig de weg open naar meer renteverhogingen, mocht dat nodig zijn om de inflatie een laatste tik omhoog te krijgen. Wat verder opviel was dat Powell in zijn toespraak bekende dat het voor zijn centrale bank ook lastig is om keuzes te maken.
“We navigeren op basis van de sterren onder een bewolkte hemel”, zo sprak hij poëtisch over de moeilijkheid van zijn taak. In de basis kwam de toespraak van Powell op het volgende neer:
- De inflatie is nog altijd te hoog
- De inflatie is dalende
- Het monetair beleid blijft voorlopig streng
- De inflatie naar 2,0 procent terugbrengen is het hoofddoel van de Amerikaanse centrale bank
Voor de bitcoin koers is dat op de korte termijn geen ontwikkeling die op een nieuwe bullmarkt wijst. Hoge rentes geven druk op de bitcoin koers, omdat dit het aantrekkelijk maakt voor investeerders om zich te verstoppen in Amerikaanse staatsobligaties, die een rente van 5 procent uitbetalen.
Macro-data en de bitcoin koers volgende week
Dan is het tijd voor de vooruitblik op de belangrijkste macro-economische data van deze week. De eerste interessante macro-data volgt op aanstaande woensdag uit de Verenigde Staten met een eerst lezing van de groei van het bruto binnenlands product (BBP) voor het afgelopen kwartaal.
De verwachting is dat deze van kwartaal op kwartaal met 2,4 procent is gestegen als je deze doortrekt op jaarbasis. Daarmee is de Amerikaanse economie nog altijd solide, wat betekent dat de Amerikaanse centrale bank meer ruimte heeft om de rente hoog te houden; wat op zijn beurt weer druk oplevert voor de bitcoin koers.
Voor bitcoin zijn er twee dingen die weer een bullish klimaat kunnen veroorzaken. Het eerste is een daling van de inflatie naar 2,0 procent, zodat de centrale bank zijn voet van het gaspedaal kan halen. De tweede is een recessie, wat op de korte termijn bearish zou zijn, maar op de lange termijn bullish; omdat de centrale bank dan de rente weer moet verlagen.
Vervolgens krijgen we op donderdag belangrijke inflatiedata voor de Eurozone in de vorm van de CPI en Core CPI Flash Estimates. Dit zijn de eerste schattingen van de consumentenprijsindex en de kerninflatie in de Eurozone. Met name de kerninflatie is een belangrijke.
We eindigen de week op vrijdag in de Verenigde Staten met de werkloosheid, die waarschijnlijk weer binnenkomt op het historisch lage niveau van 3,5 procent.
Wat de werkloosheid betreft lijkt een recessie nog ver weg, maar zoals je kunt zien aan 2008 hoeft dat niet veel te betekenen. Destijds liep de werkloosheid ook pas op nadat de recessie echt was begonnen.
Blijf de crypto markt een stapje voor met een Premium lidmaatschap
In de Premium omgeving van Crypto Insiders praten onze analisten en leden over de impact van deze economische data op de crypto-markt en natuurlijk de bitcoin koers. Ook kun je hier vragen stellen aan ervaren handelaren en delen onze analisten wekelijkse 20 exclusieve technische analyses van een uitgebreid assortiment aan cryptovaluta. Neem eens een kijkje op onze Premium informatiepagina en probeer de eerste 30 dagen gratis.
The post Analyse: Wat doet de Bitcoin koers deze week? let op deze data
appeared first on Crypto-Insiders.