Het lukt Rusland maar niet om een eenduidige weg te kiezen als het gaat om cryptocurrency. Gaat het land voor een totaalverbod, of toch liever voor regulering? Afgelopen week hebben twee overheidsorganen totaal verschillende voorstellen ingediend, en president Vladimir Poetin is hier niet blij mee.
Ministerie van Financiën versus Centrale Bank
Zo hebben zowel het Russische ministerie van Financiën als de centrale bank hun eigen versies van nieuwe crypto-gerelateerde voorstellen bekendgemaakt. Het wetsvoorstel van het ministerie suggereert om crypto-investeerders op zijn minst enige vrijheid te geven (lees: niet bijster veel). De centrale bank stelde juist nogmaals voor om cryptocurrency´s in welke vorm dan ook illegaal te verklaren en iedereen te beboeten die er ook maar iets mee doet.
Maria Stankevich van cryptobeurs EXMO geeft wat context:
“De laatste tijd doet de situatie rond crypto-regulering in Rusland denken aan een circus. Eerst wil de centrale bank alles verbieden, dan zegt president Vladimir Poetin dat hij iets ander wil en komt er een goed wetsvoorstel uit, opgesteld door het ministerie van Financiën.”
Centrale bank snapt niet van crypto
Stankevich legde verder uit dat lokale crypto-bedrijven actief de mogelijkheden en procedures in andere landen hebben besproken met het Russische parlement en andere autoriteiten om het bestaande wetsontwerp te verbeteren. “En nog publiceert de centrale bank dan een document waarin wordt voorgesteld om alles te verbieden en enorme boetes op te leggen.”
“Ik geloof oprecht dat er tegenwoordig geen mensen bij de centrale bank zijn die op zijn minst iets van cryptocurrency begrijpen. Ik denk dat, zoals altijd, Vladimir Poetin het laatste woord zal hebben. Maar aangezien we zijn standpunt al hebben gehoord, denk ik dat het ministerie van Financiën zal winnen.”
Beperkingen voor investeerders
Op papier geeft de conceptwet van het ministerie van Financiën iets meer vrijheid aan crypto gebruikers. Volgens het voorstel krijgt cryptocurrency vrijwel dezelfde status als andere investeringsinstrumenten zoals aandelen. Betalingen met crypto blijven wel illegaal. Toch zijn er ook voor investeerders veel beperkingen.
Om in crypto te mogen investeren, moeten consumenten een test doen en deze uiteraard goed doorstaan. Hiermee tonen ze aan voldoende kennis te hebben van crypto. Daarnaast mogen ze niet meer dan 600.000 roebel per jaar investeren in crypto, wat neer komt op 6.600 euro. Mocht dit werkelijk geïmplementeerd worden, dan weet je zeker dat de komende bullrun niet uit Rusland komt.
Er is wel een uitzondering als je die test niet haalt. Consumenten mogen dan tot 50.000 roebel per kalenderjaar investeren in crypto, dit is ongeveer 550 euro. Dit zijn wel hele draconische maatregelen om consumenten zogenaamd te beschermen.
Waarom beperkingen opleggen?
Nikita Soshnikov, directeur van Alfacash, een Russische cryptobeurs:
“Aan de ene kant is deze eis begrijpelijk. Financiële autoriteiten proberen daarmee Russen te beschermen tegen overhaaste investeringen in cryptocurrency en mogelijke risico’s die aan dergelijke investeringen zijn verbonden. Maar aan de andere kant is de beperking van 50.000 roebel overdreven streng.”
Hij begreep ook niet waarom investeerders die de test wel halen, beperkt worden tot 600.000 roebel per jaar. Volgens Soshnikov worden investeringen in aandelen uitgegeven door Russische bedrijven niet aan zulke regels onderworpen.
“Het is ook merkwaardig dat dergelijke limieten niet worden opgelegd aan gekwalificeerde beleggers en juridische entiteiten, dat wil zeggen dat de neiging tot institutionele aanwezigheid in cryptocurrency duidelijk is.”
KYC en registratie zoals in Nederland
Naast deze beperking speelt het Russische ministerie van Financiën Leentje buur bij andere landen. Zo moeten alle cryptobedrijven een streng KYC-beleid hanteren en moeten bedrijven een licentie verkrijgen en worden opgenomen in een cryptoregister. Het is nog niet duidelijk welk overheidsorgaan hier over zal gaan, in Nederland valt dit onder de verantwoordelijkheid van de Nederlandsche Centrale Bank.
Beiden zijn totaalverbod
Sergey Mendelejev, CEO van financiële dienstverlener InDeFi Smartbank noemt beide voorstellen dramatisch:
“Iedereen begrijpt dat dit in wezen een totaalverbod is. Ik zie geen verschil tussen de voorstellen van de centrale bank en het ministerie van Financiën. Beide maken crypto-gerelateerde operaties in de Russische Federatie feitelijk onmogelijk.”
Maar er kan in ieder geval iets goeds uit die nieuwe rekeningen komen, voegde hij er ironisch aan toe, en dat is de kennis over hoe je ze kunt omzeilen.
“Ooit hebben idiote verboden van Roskomnadzor ertoe geleid dat iedereen nu weet hoe VPN en TOR moeten worden gebruikt. Dus nieuwe beperkende maatregelen rondom crypto zullen alleen maar bijdragen aan de vorming van een echt gedecentraliseerde markt en achterhaaldheid van fiat-banken die hun laatste decennium leven.”
The post Wat doet Vladimir Poetin? Tegenstrijdige berichten uit Rusland over verbod of regulering cryptocurrency appeared first on BTC Direct | Nieuws.