Het is volgens kenners een van de kernpunten van de crypto industrie: decentralisatie. In de basis betekent decentralisatie dat de besluitvorming en het beheer bij projecten wordt verschoven van een centrale entiteit naar een een model waar besluiten worden genomen door een collectief. Zo makkelijk blijkt het in de praktijk echter niet te zijn.
Wat is decentralisatie?
Decentralisatie is geen nieuw concept. Bij het bouwen van een crypto-project worden doorgaans drie primaire netwerkarchitecturen overwogen: gecentraliseerd, gedistribueerd en gedecentraliseerd. Echter kan een blockchain-netwerk zelf niet simpelweg worden gecategoriseerd als zijnde gedecentraliseerd of niet. Decentralisatie moet worden gezien als een geleidelijke gradatie. Iets kan wel als hoog gedecentraliseerd, of laag gedecentraliseerd gezien worden.
Het grootste voordeel van decentralisatie is het feit dat het beheer van een blockchain-netwerk eerlijk is. De besluitvorming is immers niet in handen van een centraal bestuur, wat in veel gevallen uiteraard het bedrijf achter het netwerk is. In plaats daarvan wordt het netwerk vaak beheerd door de gemeenschap die is ontstaan rondom het netwerk. Dat betekent dat vrijwel iedereen kan meebeslissen.
Decentralisatie heeft echter meestal ook een aantal nadelen zoals een lagere doorvoer van transacties, maar idealiter zijn die nadelen de verbeterde stabiliteit en dienstverlening waard.
Bestaat decentralisatie wel echt?
Vandaag de dag is decentralisatie iets om naar te streven voor menig blockchain-project. Het gebrek aan een centrale autoriteit is zelfs een van de zaken waar de crypto-industrie voor buitenstaanders om bekend staat. Echter, als we wat dieper op de details inzoomen dan kunnen we al snel opmerken dat veel projecten die zichzelf kenmerken als gedecentraliseerd eigenlijk helemaal niet zo decentraal zijn.
Er wordt daarom door critici wel eens geroepen dat echte decentralisatie een fabeltje is. Iets wat op papier enorm mooi lijkt, maar in de praktijk simpelweg niet haalbaar is. Zit er een kern van waarheid in deze uitspraak?
We zien in de crypto-markt vandaag de dag een groot aantal ‘gedecentraliseerde’ projecten die feitelijk gewoon nog worden beheerd door een centrale autoriteit. Er wordt dus een eigenlijk een reclamebord uitgehangen die niet het hele verhaal vertelt.
Dit zien we vaak binnen de decentralized finance (DeFi) sector. Het belangrijkste bij een DeFi-project zou het feit zijn dat er op deze manier gehandeld, geleend, etc., kan worden zonder dat hiervoor een derde partij, zoals een bank, nodig is. Alles verloopt peer-to-peer, ofwel van gebruiker tot gebruiker.
Wat we vaak zien is dat ook bij DeFi projecten het beheer en alle besluitvorming gewoon in handen is van het bedrijf dat achter het project zit. Veel DeFi-projecten zijn dus eigenlijk gewoon hartstikke gecentraliseerd, ook al claimen zij dat niet te zijn.
Dat wil echter ook weer niet zeggen dat decentralisatie niet bestaat. Dit is wel degelijk zo. Het is echter belangrijk dat veel projecten die claimen decentraal te zijn, die belofte in werkelijkheid niet waar kunnen maken, en dat is problematisch. Het beschadigt namelijk het image van de volledige industrie.
DUCATA
Een interessant project van Nederlandse bodem is DUCATA, die een decentrale stablecoin aan het ontwikkelen is. Zij verwachten begin volgend jaar te gaan lanceren en werken toe naar een werkelijk decentraal protocol, het kan zich volledig autonoom handhaven naast ons huidige financieel economische systeem en is ook niet afhankelijk van externe crypto valuta om de stabiliteit te kunnen garanderen. De aansturing van het protocol wordt geregeld via de smart contracts, algoritmen en governance, dat laatste komt bij de gebruikers te liggen. Hiermee wordt ook mogelijke censorship en centralisatie geweerd, dus geen enkele partij kan het protocol wijzigen zonder instemming van de gebruikers.
Wil je meer weten over het DUCATA project, bekijk dan de korte video op deze pagina. Er wordt momenteel een private sale gehouden in aanloop naar de publieke lancering.
The post Analyse: Wat is decentralisatie? En bestaat dit eigenlijk wel echt?
appeared first on Crypto-Insiders.