2022 zou het jaar van de metaverse worden. Vraag maar aan Mark Zuckerberg, hij veranderde de naam van het moederbedrijf van Facebook en Instagram zelfs in Meta. Maar eigenlijk werd er maar weinig klaargespeeld vorig jaar.
Dit zag je ook aan de koersen van Decentraland en The Sandbox, na het hoogtepunt eind 2021/begin 2022, bleef er niets meer van over. Heeft de metaverse nog bestaansrecht of is de hype voorbij?
Als het aan onze overheid ligt, die een uitstekende reputatie heeft als het om IT-systemen gaat (sarcasme), dan is de metaverse de toekomst. Eind 2022 organiseerde de regering zelfs webinars over de potentie van de metaverse.
Wat is de metaverse?
Metaverse is een benaming voor online virtual reality werelden waarin mensen met elkaar kunnen communiceren via hun avatar. Dit kan gebouwd worden op een blockchain en soms wordt er een crypto-sausje overheen gegoten.
In een metaverse moeten gebruikers namelijk net als in het echte leven betalen voor een (digitaal) perceel en een huis, maar ook voor kleding voor hun avatars. Daarnaast kan in een metaverse ook echte spullen worden gekocht.
Metaverse heeft commerciële potentie
Stel dat een bedrijf als Zalando een digitaal winkelcentrum heeft in een metaverse, dan kan je daar rondlopen en iets kopen en worden de spullen naar je echte huis verzonden. In sommige metaversen kan je deze spullen alleen kopen met een bepaalde crypto.
Het schijnbare commerciële potentieel van de metaverse is zo groot dat het Mark Zuckerberg in 2021 overtuigde om Facebook (moederbedrijf) te hernoemen naar Meta, waarmee hij zijn sociale media-bedrijf herdefinieerde als een metaverse bedrijf.
Te vroeg om metaverse af te schrijven
Maar in 2022 bleek dat de metaverse niet verder kwam dan een paar duizend gebruikers, laat staan miljoenen. Ondertussen lijkt de focus van de techwereld zich te verleggen naar andere ontwikkelingen. In plaats van de metaverse, is generatieve AI, zoals ChatGPT, een ware rage aan het worden.
Het is te vroeg om de metaverse af te schrijven. In tegenstelling tot crypto heeft de metaverse (nog) geen grote schandalen gekend (kuch FTX).
De voorstanders, van Mark Zuckerberg en Neal Stephenson tot de Nederlandse overheid, beschrijven een nieuw economisch rijk, waarbij bepaalde compromissen (gratis gebruik in ruil voor data en advertenties) op het oude web worden vervangen door de belofte van gebruiksautonomie en crypto-beloningen.
Investeerders verwachten jaarlijkse groei van 39,4%
Vooralsnog lijkt de metaverse vooral te varen op potentie. Log maar eens in op de metaversen van Decentraland of The Sandbox en het lijkt of de Nintendo Wii uit je jeugd weer terug is. En daarmee doelen we niet op de leuke, innovatieve besturing, maar op de graphics.
De belofte is dat dit allemaal veel beter wordt en investeerders lijken daar in te geloven. Rond de jaarwisseling van 2021 naar 2022 behaalden de koersen van beide crypto’s hun hoogste punt ooit. De wereldwijde omvang van de metaverse werd in 2021 geschat op 38,85 miljard dollar. Ondanks een slecht 2022, was de waarde vorig jaar gegroeid tot 47,48 miljard dollar.
Verwacht wordt dat deze tussen 2022 en 2030 elk jaar zal groeien met gemiddeld 39,4%. Dat blijkt uit een onderzoek van Grand View Research. De onderzoekers verwachten dat de metaverse vooral belangrijk zal worden voor marketing, remote werken en de verkoop en ontwikkeling van virtual en augmented reality accessoires.
Mocht je je in 2023 willen onderdompelen in de metaverse, dan raden wij aan eerst ons tweeluik te lezen.
The post Wat is er nog over van Metaverse-belofte na rampzalig jaar? Dit kan je verwachten in 2023 appeared first on BLOX | Nieuws.