Wat is Ripple (XRP) & hoe werkt het?
Ripple heeft als doel om de financiële sector radicaal te veranderen. Ze willen het financiële netwerk doorbreken en alle belangrijke knooppunten met het XRP grootboek verbinden. Dit moet ervoor zorgen dat veel onnodige kosten wegvallen en de transactiesnelheid aanzienlijk wordt verhoogd. In dit artikel lees je meer over Ripple, de Ripple koers en waar je de munt kunt kopen.
Hoe werkt Ripple?
Ripple gebruikt een grootboek waarin alle transacties geverifieerd worden. Dit wordt gedaan omdat er geen fysieke valuta wordt gebruikt en gecontroleerd moet worden of de gebruikte cryptovaluta geldig is. Dit grootboek heet het Ripple Consensus Ledger.
Het grootboek werkt overigens anders dan de grootboeken van Bitcoin en Ethereum. Dit komt omdat de munten niet gemijnd kunnen worden. Het Ripple Consensus Ledger bevat alle historische en actuele transacties. Elke transactie brengt een verandering in het grootboek. Dit omvat niet alleen financiële transacties, maar ook veranderingen zoals rekeninginstellingen, aanbiedingen enzovoort. Alle transacties worden in het grootboek bijgehouden.
De geschiedenis van Ripple (XRP)
Ripple werd in 2012 in de Verenigde Staten opgericht onder de naam Opencoin. Sinds de oprichting werkt het bedrijf aan een digitaal betalingsprotocol, namelijk het XRP betalingsprotocol. Dit protocol wil het betalingsproces tussen onderlinge banken vereenvoudigen.
Om hiervoor een oplossing te bieden, bestaat het betalingsnetwerk uit drie platforms:
- xCurrent
- xVia
- xRapid.
Banken kunnen lid worden van deze platforms. Het voordeel van dit project is dat het snellere betalingen tussen banken op de blockchain realiseert.
Waar kan ik veilig Ripple kopen en verkopen?
Ripple kopen met iDEAL, Bancontact of creditcard kan bij verschillende Nederlandse en buitenlandse crypto-exchanges en is al mogelijk vanaf € 1. Je hebt geen technische kennis nodig, XRP kopen in 2021 is een fluitje van een cent. Je kunt de munt onder andere kopen bij:
- Bitvavo
- Binance
- Bitcoin Meester
- Kraken
Ripple koers
Hoewel de Ripple koers niet zo volatiel is als die van Bitcoin en veel andere cryptocurrencies, heeft deze token zijn tijd mee en blijkt soms erg volatiel te zijn. Het protocol kwam in 2012 op de markt tegen een prijs van $ 0,01.
In zijn tweede jaar won het echter niet veel, en toen daalde de prijs van XRP met 70%. De eerste opleving van deze crypto vond eind 2013 plaats, toen de prijs in minder dan twee weken met 850% steeg tot bijna $ 0,06, wat indrukwekkend is. Ze werd gevolgd door een daling van de Ripple koers tot $0.014, die even plotseling was als de snelle stijging.
Medio 2021 schommelde de Ripple koers rond de $0,55. Op het moment van schrijven staat de XRP koers op $0,97
Wat is er uniek aan XRP?
Het protocol brengt veel unieke voordelen met zich mee. Wat XRP het meest uniek maakt is dat het gebruik van een XRP betaling een snelle en goedkope transactie garandeert. Je betaalt geen transactiekosten meer, je betaling is binnen enkele seconden voltooid en overgemaakt.
Enkele andere unieke kenmerken zijn:
- Het biedt klanten unieke en innovatieve zakelijke diensten via zijn drie platforms. Zo verlaagt xRapid de liquiditeitskosten en verbetert het de klantenervaring.
- Het bedrijf is gereguleerd. Daardoor kan het niet alleen goed samenwerken met financiële instellingen, het krijgt ook veel steun van grote banken. Dit schept meer mogelijkheden om te groeien.
- Het is een gemakkelijk toegankelijk netwerk omdat er maar heel weinig rekenkracht voor nodig is.
- Het biedt zeer goede beveiliging. het volgt fondsen van begin tot eind en biedt leveringsgaranties.
Wat is een XRP wallet?
Om je munten veilig te bewaren, moet je een Ripple wallet kopen. Sommige beurzen vereisen ook dat je een Ripple wallet installeert voordat je munten kunt kopen, verkopen of verhandelen.
Een wallet kan een programma, dienst of apparaat zijn dat je private en publieke sleutels bewaart en met de blockchain communiceert. De openbare sleutel van je portemonnee, jouw “walletadres”, kan worden beschouwd als het rekeningnummer van jouw XRP-bankrekening. Door je privésleutel en publieke sleutel te combineren, kun je transacties van je wallet naar de wallet van iemand anders ondertekenen.
Er zijn veel verschillende soorten XRP wallets beschikbaar. Hieronder staat een lijst van mogelijke soorten wallets en merken:
- Online wallet: GateHub
- Software wallet: Exodus
- Mobiele wallet: Exodus Mobiel
- Volledig knooppunt wallet: RippleD
- Hardware wallets: Ledger, Trezor
Begin nu met investeren in Ripple
Ripple is een cryptomunt met veel potentieel omdat hij veel unieke kenmerken heeft. Vooral omdat het samenwerkt met banken, kan het een grote cryptovaluta worden. Dit kan het interessant maken om de munt te kopen.
Wil je deze munt kopen en vraag je je af waar je dat het beste kunt doen? Gebruik dan ons vergelijkingshulpmiddel. Met een paar klikken kom je te weten welke beurs het beste bij je specifieke behoeften past.
Vaak gestelde vragen
Wat is Ripple?
Ripple is een gedecentraliseerd peer-to-peer netwerk dat digitale betalingsprotocollen biedt voor financiële instellingen. Of je nu traditioneel geld in cryptocurrencies zoals euro’s of cryptocurrencies zoals Bitcoin wilt versturen, het platform maakt naadloze digitale geldoverdrachten mogelijk.
Hoe werkt het Ripple netwerk?
Het netwerk werkt net anders dan het Bitcoin of Ethereum netwerk. Wanneer transacties aan het netwerk worden aangeboden, moeten de knooppunten in het netwerk stemmen of de transacties geldig zijn. Zodra meer dan 80% stemt dat de transacties geldig zijn, worden de transacties aan het netwerk toegevoegd. In tegenstelling tot andere netwerken krijgen de knooppunten hier geen beloning voor.
Hoeveel XRP munten zijn er?
Deze munten kunnen alleen gekocht worden. Dit komt omdat munten niet door mijnbouw gemaakt kunnen worden. Toen het protocol ontwikkeld werd, werden er in een keer honderd miljard munten gecreëerd. Meer dan 40% daarvan wordt momenteel op de beurzen verhandeld.
Wil je van start gaan met Ripple kopen? Ga dan direct aan de slag bij Bitvavo.
The post Analyse: Wat is Ripple (XRP) en hoe werkt het?
appeared first on crypto inzichten