Hoewel de STRK-token, behorend tot StarkNet, al in november 2022 werd gelanceerd, werd deze pas op 20 februari verhandelbaar. Sindsdien heeft het project aanzienlijke aandacht getrokken en is het snel gestegen naar de 64e plaats in de lijst van top 100 cryptocurrencies, gemeten naar marktkapitalisatie. Maar wat verklaart deze plotselinge hype? En wat is precies de functie van dit project?
Wat is StarkNet?
StarkNet is een geavanceerde Layer-2 schaaloplossing, ontwikkeld op de Ethereum-blockchain. Het maakt gebruik van zero-knowledge (ZK) proofs om transacties sneller en efficiënter te maken, zonder afbreuk te doen aan de veiligheid.
Dankzij ZK-proofs kan StarkNet een aanzienlijke hoeveelheid transactiegegevens verwerken buiten de Ethereum-hoofdketen, om deze vervolgens in een gecomprimeerde vorm terug te sturen voor validatie. Dit proces vergroot de capaciteit en snelheid van het netwerk aanzienlijk, terwijl het de veiligheid en decentralisatie van Ethereum behoudt.
Waarom is StarkNet zo’n grote hype?
Het toenemende enthousiasme voor StarkNet is grotendeels toe te schrijven aan een omvangrijke airdrop, waarbij een indrukwekkende hoeveelheid van 1,8 miljard STRK-tokens werd vrijgegeven.
Voorafgaand aan deze airdrop, registreerde DeFiLlama een significante toename in de totale waarde van in DeFi-protocollen op StarkNet geïnvesteerde activa, die een hoogtepunt bereikte van $56 miljoen. Deze groei werd aanzienlijk versterkt door de bijdragen van gedecentraliseerde applicaties (dApps), met Nostra voorop.
Bovendien zag StarkNet, dankzij de bijdrage van het Ekubo-protocol, een recordniveau in handelsvolume sinds zijn lancering in november. Deze stijgingen in zowel de totale waarde van activa als in handelsvolume onderstrepen de toenemende betrokkenheid bij en het vertrouwen in het DeFi-ecosysteem van StarkNet.
Verkoopdruk na airdrop
Sinds de airdrop heeft de digitale munt een waardevermindering van meer dan 50% ondergaan, een fenomeen dat niet ongebruikelijk is in de cryptowereld. Deze daling wordt voornamelijk toegeschreven aan massale verkopen door airdrop jagers en grote ontvangers, waaronder Nethermind. Nethermind, een softwarebedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van Ethereum-gebaseerde infrastructuur en oplossingen, heeft een aanzienlijke invloed gehad op deze trend.
Alleen al Nethermind heeft meer dan $6,7 miljoen aan STRK-tokens verkocht. Analisten geven aan dat de verkoopdruk mogelijk voortduurt, aangezien Nethermind nog steeds in het bezit is van tokens ter waarde van meer dan $12 miljoen. Deze situatie suggereert dat het bedrijf de markt kan blijven beïnvloeden met toekomstige verkopen, waardoor de prijs van de munt onder druk blijft staan.
Pak nu je 20 Euro bonus bij Bitvavo
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht StarkNet of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Nog maar even: meld je aan bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 20 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Het bericht Wat is StarkNet en waarom is het zo’n grote hype? verscheen eerst op Newsbit.