Tornado Cash is een op Ethereum (ETH) gebaseerde cryptomixer die een verscheidenheid aan op Ethereum gebaseerde transacties mengt in een lockbox die kan worden opgenomen door personen die specifieke sleutels bezitten. Het stelt gebruikers in staat verbanden in on-chain transacties te verbreken en de transactie privacy tussen stortings- en opname-adressen te verbeteren. In dit artikel lees je meer over wat Tornado Cash is, hoe het werkt en waarom de Amerikaanse ministerie van Financiën een Tornado Cash verbod heeft opgelegd.

Waarom is Tornado Cash ontstaan?

Een van de belangrijke kenmerken van crypto is dat de onderliggende technologie, blockchain, die een verslag bijhoudt van transacties die hebben plaatsgevonden, publiekelijk zichtbaar is.

Zo’n mate van transparantie heeft laten zien dat het mogelijk is activa te traceren terwijl ze worden uitgewisseld. Zo wordt de anonimiteit van gebruikers tot op zekere hoogte ongedaan gemaakt. Zelfs in digitale valuta die expliciet bedoeld zijn om de anonimiteit van de gebruiker te vergroten.  

Blockchain is slechts pseudoniem, wat impliceert dat je identiteit verborgen blijft, maar het volgen van je transacties niet. Omdat gecentraliseerde beurzen (CEX’s) en andere bewaarders verplichte Know Your Customer (KYC) en Anti-Money Laundering (AML) wetten hebben, kan een simpel gegevenslek regelgevers, of zelfs hackers helpen je persoonlijke informatie te koppelen aan je blockchain transacties. 

Privacy oplossingen, zoals Monero en ZCash, werden gelanceerd om het privacy probleem van de blockchain op te lossen. Deze projecten draaien echter op hun eigen netwerken. Vandaar dat ze geen privacy kunnen bieden aan andere ketens. Dat is de reden van het ontstaan van Tornado Cash.

Tornado Cash

Wat is Tornado Cash?

Tornado Cash is een gedecentraliseerde niet-custodiale privacy oplossing, gebouwd op de op Ethereum blockchain gebaseerde zero-knowledge proofs. Het stelt gebruikers in staat verbanden in on-chain transacties te verbreken en de transactie privacy tussen stortings- en opname-adressen te verbeteren.

Tornado Cash fungeert als een cryptomixer. Het maakt gebruik van smart contracts om ETH-stortingen en opnames van meerdere adressen te vergemakkelijken. Opnames worden gedaan uit de liquiditeitspools van het Tornado protocol, waardoor de identiteit van de afzender moeilijk te achterhalen is.

Tornado maakt een geheime hash aan wanneer een gebruiker crypto stort. Zijn protocol laat de stortingen en de hash toe in een proces dat bekend staat als commitment. De commitment identificeert de eigenaar van de fondsen en bevestigt ze bij opname. Bij het opnemen van de fondsen moet de gebruiker de geheime hash invoeren om eigendom te bewijzen, terwijl de on-chain anonimiteit behouden blijft. 

Tornado Cash is gebaseerd op de gemeenschap. In mei 2020 gaven de Tornado ontwikkelaars het beheer van de multi-signature wallet van het protocol uit handen via een contractupdate die de Trusted Setup Ceremony wordt genoemd. Daardoor verloren de oprichters de controle over Tornado, waardoor het een volledig gedecentraliseerd protocol werd.

TORN Cash cryptomunt

TORN is de eigen valuta van Tornado Cash. Het is een ERC-20 token met een maximale voorraad van 10 miljard munten. Het stelt houders in staat deel te nemen aan voorstellen en te stemmen voor protocol wijzigingen. Bovendien krijgen TORN houders Anonymity Points naarmate ze het protocol gebruiken. Deze punten kunnen ze op een beschermde rekening kunnen storten en omzetten in TORN tokens.

Hoe Tornado Cash werkt

Als je activa mengt met het Tornado Protocol, verbreek je de blockchain transactie link en geniet je van privacy op een openbaar netwerk als Ethereum. Om die reden kun je geld in het protocol storten en in een web3 wallet opnemen. 

Stel bijvoorbeeld dat Piet 100 ETH on-chain activiteiten wil verbergen. In dat geval kan hij tokens naar het Tornado Protocol sturen om ze in liquiditeitspools te mengen en ze op een apart adres of adres op te nemen. Op deze manier helpt het protocol hem anoniem te blijven on-chain.

Maar als hij het protocol gebruikt zonder stroomopwaartse en stroomafwaartse maatregelen in te stellen, geniet hij gedeeltelijke anonimiteit. Als zodanig raadt Tornado Cash aan een virtueel privé netwerk (VPN) te gebruiken om derden ervan te weerhouden vast te stellen dat je Tornado Cash gebruikt, je surfgeschiedenis te wissen, en geduldig te zijn. Dit omdat het opnemen van de tegoeden onmiddellijk na het mengen het voor trackers gemakkelijker maakt stortings- en opneemadressen met elkaar in verband te brengen en veel adressen te gebruiken.

Unieke kenmerken van Tornado Cash

Tornade Cash heeft de volgende unieke kenmerken

  • Tornado Cash verbetert fundamenteel de privacy van on-chain activiteiten door de link tussen het stortings- en opname-adres te verbreken.
  • Het maakt gebruik van smart contracts om ETH-stortingen te accepteren, die gebruikers met meerdere adressen kunnen uitbetalen.
  • Je kunt een Relayer gebruiken om op te nemen naar een adres zonder ETH-saldo. Dit is een verdere verbetering van de privacy.
  • Zoals gezegd fungeert Tornado Cash als een mixer om on-chain activiteiten anoniem te houden met zkSNARKs bewijzen.
  • Anonimiteit ontmijnen. Deze eigenschap maakt het mogelijk voor Tornado om gebruikers te belonen die de operaties van het project steunen via liquidity mining.
  • Tornado garandeert privacy, zelfs bij het mijnen, door een afgeschermd liquiditeitsmijnproces in twee fasen. Na storting van geld in het Tornado Protocol worden gebruikers beloond met Anonymity Points in afgeschermde rekeningen. Deze rekeningen verraden niet het saldo van de gebruikers, hun adressen of de soorten activa die ze bezitten. Zodra gebruikers het minimum aantal Anonymity Points hebben bereikt, kunnen ze die omwisselen in TORN tokens via Tornado Cash’s Automated Market Maker (AMM).

De Amerikaanse sanctie op Tornado Cash

Op 7 augustus 2022 sanctioneerde de Amerikaanse schatkist Tornado Cash wegens beschuldigingen van het helpen van Noord-Koreaanse hackers bij het witwassen van miljarden dollars aan crypto. Het Office of Foreign Asset Control (OFAC), een regelgevende instantie onder het Amerikaanse ministerie van Financiën die verantwoordelijk is voor het opleggen van sancties, bevestigde het nieuws, en verbood Amerikaanse crypto gebruikers en bedrijven om met het protocol in wisselwerking te treden.  

Volgens de Treasury heeft Tornado Cash meer dan $7 miljard aan crypto witgewassen sinds het in 2019 werd gelanceerd. Een rapport van het cryptocurrency analistenbureau Elliptic beweerde echter dat slechts $1,5 miljard aan fondsen die illegaal via ransomware, hacks, en fraude verkregen waren via het Tornado Protocol was witgewassen. 

De bevindingen van Elliptic spraken het rapport van de Schatkist tegen, en beweerden dat de $7 miljard die de Schatkist noemt de totale hoeveelheid cryptocurrency vertegenwoordigt die Tornado Cash heeft verwerkt – en die bestaat uit legitieme gebruikers die financiële privacy zoeken.

Tot de witgewassen tegoeden behoort $445 miljoen die gehackt werd door de Lazarus Group, een bekende in Noord-Korea gevestigde hacking entiteit die al Amerikaanse sancties ondergaat. Eerder werd de groep in verband gebracht met de $625 miljoen Ronin Network hack en de $100 miljoen Horizon Bridge hack.

Verder zei de Treasury dat hackers Tornado Cash gebruikten om bijna $7,8 miljoen aan gestolen tegoeden wit te wassen in de recente Nomad roof, waarbij aanvallers een ernstige bug uitbuitten om $100 miljoen aan cryptocurrencies te stelen, waaronder ETH, BNB, USDT, USDC, en DAI.

Als zodanig verweet de Schatkist Tornado Cash dat het geen adequate maatregelen had genomen om hackers ervan te weerhouden het te gebruiken voor witwasactiviteiten. Ze waarschuwden verder dat ze muntmengers die criminelen helpen bij het witwassen van geld meedogenloos bestraffen.

Het effect van het Tornado Cash verbod

Tornado Cash begon de hitte te voelen onmiddellijk na het verbod. De Schatkist zette 38 Ethereum wallets en zes USDC wallets die bij Tornado Cash hoorden op de zwarte lijst. Trouwens, Circle (de bewaarder van USDC) en Github voldeden aan de sancties.

Hoewel Circle niet officieel een verklaring over de kwestie heeft gegeven, laat een bot die op de zwarte lijst geplaatste USDC-transacties identificeert zien dat de adressen in kwestie formeel geblokkeerd zijn. Naar schatting bevatten de adressen meer dan $75.000 USDC die aan investeerders in Tornado Cash toebehoren. 

In ander nieuws reageerde Github op het verbod door accounts van Tornado ontwikkelaars te blokkeren, zoals Roman Semenov en Alexey Pertsev. Andere Github accounts gekoppeld aan het Tornado Protocol werden ook gedeactiveerd, maar het is niet duidelijk of ze vrijwillig door de behandelaars of met geweld door Github werden gedeactiveerd.

Hoewel Tornado Cash door criminelen gebruikt kan zijn om geld wit te wassen, wordt het ook veel legaal gebruikt door crypto gebruikers die gewoon hun blockchain privacy willen verbeteren. De voorstanders van het protocol beweren met klem dat Tornado een computercode is die voor goede of slechte bedoelingen gebruikt kan worden – vergelijkbaar met internet VPN’s. Sommigen zijn een eind verdergegaan en hebben het Tornado verbod vergeleken met de e-mail sancties uit de begintijd van het internet, met de uitleg dat e-mail phishing aanvallen vergemakkelijkt.

Er zijn verschillende echte redenen waarom iemand Tornado Cash kan gebruiken. Zo kan een softwaremedewerker die in cryptocurrency betaald wordt en zijn werkgever niet veel wil laten weten over zijn financiële transacties, Tornado Cash gebruiken om te betalen. Ook een NFT-kunstenaar die onlangs een slag geslagen heeft en niet bereid is online aandacht te trekken kan Tornado Cash gebruiken om zijn on-chain privacy te verbeteren.  

Personen die onder onderdrukkende regimes leven kunnen het Tornado Protocol ook gebruiken om hun privacy te beschermen. Op 9 augustus 2022 tweette Ethereum mede-oprichter, Vitalik Buterin, dat hij het protocol gebruikte om geld aan Oekraïne te schenken om te voorkomen dat de ontvangende entiteiten onder het oog van hun rivalen zouden komen te staan. En na de omverwerping van de Roe vs. Wade zaak kunnen mensen die willen bijdragen aan de loop het Tornado Protocol gebruiken om hun identiteit te verhullen.

Lessen uit het Tornado Cash verbod

Het verbod van de Schatkist op Tornado Cash zou in veel opzichten een belangrijk keerpunt kunnen blijken voor digitale activa. Ten eerste toont het aan hoever de Amerikaanse overheid bereid is te gaan in haar pogingen om cryptocurrency te reguleren nu het massale gebruik ervan nadert. Voorstanders van Tornado Cash vinden dat het verbod partijdig is omdat de sancties werden opgelegd tegen een stuk code in plaats van een organisatie – Tornado is geen opgericht bedrijf maar een DAO die door slimme contracten wordt bestuurd.

Het verbod legt ook de wens van de Amerikaanse regering bloot om cryptocurrency naar meer gecentraliseerde systemen te duwen, die gemakkelijker te reguleren zijn. Zo koppelen de voorwaarden van de Coinbase exchange elk cryptocurrency adres aan een verifieerbare gebruiker. Projecten die KYC en AML-regels hebben ingevoerd zullen daarom minder snel door dergelijke sancties getroffen worden.

Terwijl crypto-gebruikers wachten tot regeringen duidelijke regelgevende kaders scheppen, kunnen ze met veel bittere keuzes te maken krijgen. Bijvoorbeeld, in hoeverre zijn ze bereid hun waarden te verlagen om massale adoptie te bereiken? Moeten ze samenwerken met regelgevers of ze tarten?

Momenteel waren de meeste crypto-enthousiastelingen geschokt door het verbod van de Schatkist door ideologische standpunten in te nemen. Hoewel de meesten van hen het Tornado Protocol en andere privacy oplossingen niet gebruikt hebben, maakt het verbod van de Schatkist inbreuk op het recht van Amerikanen om privacy oplossingen te gebruiken om echte en legale redenen.

Conclusie

Hoewel blockchains intrinsiek geen privacy eigenschappen hebben, zijn er privacy projecten die je kunnen helpen je on-chain identiteit te beschermen. Tornado Cash is een praktische privacy oplossing die draait op de Ethereum blockchain. In wezen bundelt Tornado activa en zet ze over naar nieuwe adressen, waardoor je on-chain banden verbroken worden.

Hoewel Tornado Cash je on-chain privacy verbetert, laat het een stempel achter op je crypto-adres dat letterlijk zegt: “Dit individu gebruikte een muntmenger om redenen die hem het beste bekend zijn!”

Bovendien kunnen regelgevers en andere blockchain analisten firma’s het signaleren. En als de schroeven van de regelgever strakker worden, kunnen regelgevers zelfs eisen dat je uitlegt waarom je in het verleden een muntmengdienst hebt gebruikt. Maar je hoeft je geen zorgen te maken als je je niet bezighield met kwaadaardige activiteiten, zoals het witwassen van geld.

Veelgestelde vragen

Is Tornado Cash veilig?

Het Tornado Protocol en de Anonymity Mining pools smart contracts zijn meerdere malen gecontroleerd door Zeropool en ABDK en veilig bevonden. Als je echter Tornado Cash gebruikt, stel je jezelf bloot aan smart contract risico’s.

Hoeveel kost het om Tornado Cash te gebruiken?

Het is duurder om Tornado Protocol op de Ethereum blockchain te gebruiken. Maar omdat het is uitgebreid om meer netwerken te ondersteunen, kun je van goedkope transactiekosten genieten door gebruik te maken van Ethereum alternatieven, zoals Cardano, BNB Smart Chain, Polygon, enz. Behalve de gaskosten wordt je een relayer fee aangerekend, variërend van 0.05% tot 0.2%.

Hoe neem ik geld op van Tornado Cash?

Navigeer naar de opname sectie. Plak de geheime code die je kreeg toen je tegoeden stortte en de ontvangende portemonnee(s) waarnaar je de tegoeden wilt sturen, en druk op de opnameknop. Het protocol zal een zkSNARKs bewijs aanmaken. Druk op het terughaal tabblad om de transactie te bevestigen.

Is Tornado Cash traceerbaar?

Ja, Tornado Cash is traceerbaar als je stroomopwaartse en stroomafwaartse maatregelen, zoals het gebruik van een VPN om te voorkomen dat derden kunnen vaststellen dat je Tornado Cash gebruikt, het wissen van je browsergeschiedenis, en geduld oefenen, omdat het opnemen van de tegoeden onmiddellijk na het mengen het voor trackers gemakkelijker maakt om stortings- en opneemadressen met elkaar in verband te brengen en veel adressen te gebruiken.

Benieuwd naar de koers verwachtingen van andere populaire cryptomunten?

In dit artikel heb je meer gelezen over de Tornado Cash. Benieuwd naar de koersverwachting van andere populaire cryptocurrencies? Deze kun je vinden op deze website bij crypto koers verwachtingen.

The post Analyse: Wat is Tornado Cash, hoe werkt het en waarom een Tornado Cash verbod?
appeared first on crypto inzichten

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!