Het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics maakt vandaag om 14.30u Nederlandse tijd de inflatiecijfers voor de Verenigde Staten bekend. Een belangrijk moment voor de financiële markten omdat een hoge inflatie de Federal Reserve (Fed) onder druk kan zetten om de rente sneller te verhogen. Loretta Mester, de Fed voorzitster van Cleveland, geeft aan dat de Fed sneller moet handelen als de inflatie tot in de zomer van 2022 hoog blijft.
Een hogere rente betekent dat financiering duurder wordt, hetgeen ten koste gaat van de winstgevendheid van bedrijven. Het gros van alle wereldwijde schulden staat uit in dollars, wat betekent dat mensen dollars nodig hebben om hun rente- en afbetalingen te doen. Als de kosten voor dollars omhoog dreigen te gaan, dan vluchten mensen naar dollars door andere assets te verkopen. Onder andere aandelen en bitcoin krijgen op dat soort momenten vaak een klap.
Wat kunnen we verwachten?
De kans is groot dat de inflatie wederom hoog uitvalt en dat de druk op de Fed om daar iets aan te doen toeneemt. Het lastige voor de Fed is dat ze in een bijna onmogelijke spagaat zitten. Als ze de rente niet verhogen, dan is er een kans dat de inflatie de spuitgaten uitloopt. Waar het nu al sterk op begint te lijken. Maar als ze de rente verhogen is er een kans dat de complete economie instort.
Vanwege de grote onderlinge verbondenheid van de economie kan een langdurig hoge rente de hele wereld in een crisis duwen. Als het bevechten van de inflatie door het verhogen van de rente geen consequenties had was dat al lang gebeurd.
De realiteit is dat centrale bankiers hier een balans in moeten vinden die er op sommige momenten niet lijkt te zijn. De Nederlandse econoom en voormalig voorzitter van De Nederlandsche Bank, Lex Hoogduin, constateerde eerder al dat centrale bankiers ‘gevangen zitten’. Waarmee hij bedoelt dat centrale banken gevangen zitten in een zeer lage rente en ruim monetair beleid vanwege de hoge (publieke) schulden.
Wat betekent dit voor bitcoin?
Op de korte termijn kan de Fed in ieder geval dreigen met het verhogen van de rente of wellicht enkele kleine verhogingen doorvoeren. Volgens de meeste experts, waaronder Lex Hoogduin, is het echter onmogelijk om op de lange termijn hoge rentes te hanteren. De schuldenberg is daarvoor simpelweg te hoog geworden. “Een renteverhoging kan gemakkelijk tot een schuldencrisis leiden en ook de houdbaarheid van de euro weer in discussie brengen”, zo schrijft Hoogduin.
Vanuit de politiek komt er bij een blijvend hoge inflatie waarschijnlijk steeds meer druk om de rente te verhogen. De vraag is dus in hoeverre dat überhaupt mogelijk is zonder de economie om zeep te helpen. In dat opzicht lijkt inflatie een betere optie dan een complete ineenstorting van de economie.
Voor bitcoin maakt het in principe niet uit wat er gebeurt. Bitcoin zelf trekt zich immers niets aan van de buitenwereld. De bitcoin koers lijkt op de korte termijn het meeste baat te hebben bij een lage rente en ruim monetair beleid. Hoe meer de spreekwoordelijke geldprinters van centrale banken blijven draaien, hoe meer geld er richting bitcoin kan stromen.
The post Wat kan bitcoin verwachten van de Amerikaanse inflatiecijfers vandaag? appeared first on BTC Direct | Nieuws.